czwartek, 25 marca 2010

Potrawka z wątróbki ala Strogonoff

Wczoraj znowu mąż kupił wątróbkę...
Zamiast zupy z Ekwadoru mieliśmy więc na obiad potrawkę z wątróbki...

Składniki:
400g wątróbki z indyka
300g pieczarek
1 cebula
pół papryki
3 ogórki konserwowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki białego wina
sól, pieprz, papryka, świeży rozmaryn, suszony tymianek
mąka do obtaczania
masło do smażenia

[Listonic]

Wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. W woreczku wymieszać 4 łyżki mąki z pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wątróbki włożyć do woreczka i potrząsnąć. Wątróbki wyjąć z woreczka, lekko strzepnąć, smażyć na rozgrzanym maśle, przekładać do miseczki. Solić dopiero po zdjęciu z patelni. Po usmażeniu wątróbki, dołożyć masło na patelnię, wrzucić cebulę, poddusić, dodać pokrojone pieczarki, gotować chwilę, dodać, dodać koncentrat, dolać wodę, wrzucić pokrojone ogórki, dolać wino, gotować razem 10-15 minut.

 Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł, no i smak jestem sobie w stanie wyobrazić;-) Mniam;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezły pomysł wypróbuje go lubię wątróbki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile tej wody?? bo nie mam oka do tych spraw :) prosze o kontakt gg 3942460 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wody - około szklanki, może trochę więcej...

    Niestety, nie używam gg :(

    OdpowiedzUsuń