środa, 31 marca 2010

Bliny na zakwasie


Bardzo smaczny pomysł na spożytkowanie nadmiaru zakwasu...
Przepis podała Margot na forum CinCin.

Składniki:
250 g zakwasu ( 1 – 1 1/2 szklanki)
1 łyżka miodu
1 – 2 łyżki oleju
1 jajko, lekko ubite widelcem
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wymieszać wszystkie składniki w misce.
Jeśli zakwas jest bezpośrednio wyjęty z lodówki, zostawić go na 10- 20 minut w pokojowej temperaturze. Smażyć bliny z dwóch stron na średnim ogniu na dobrze nagrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Podawać gorące – z miodem, klonowym syropem, jogurtem, śmietaną, dżemem czy świeżymi owocami jagodowymi."
Są wyjątkowo smaczne.


ZDROWO, 
DIETETYCZNIE

5 komentarzy:

  1. jest mi bardzo miło ,że smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Robiłam je,są pycha!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno odkryłam ten przepis na Cinie i już zajadałam się tymi blinami kilka razy. Prawda że pyszne sa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest świetny - nie dość, że wychodzą pyszne dietetyczne placki, to jeszcze nadmiar zakwasu się nie marnuje...

    OdpowiedzUsuń