środa, 17 marca 2010

Wielkanocna terrina z jajkami



Ciekawy eksperyment - na pewno do powtórzenia :)

Składniki

  • 3 długie ogórki ze skórką
  • 1 pęczek koperku
  • 200g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 6 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • pół czerwonej papryki
  • 2 białka
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki żelatyny
Jajka ugotować na twardo.
Ogórki pokroić i zmiksować (ze skórką) z jogurtem i koperkiem, dodać czosnek, miksować dalej, dodać twaróg.


Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Zagotować wodę w czajniku.
Namoczoną żelatynę zalać odrobiną wrzątku - do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubić na sztywno, paprykę pokroić w drobną kostkę, jajka ostudzić i obrać.
Do masy jogurtowej dodać ubite białka, paprykę, bazylię, osączone oliwki, doprawić solą i pieprzem. Dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Formę do galaretek delikatnie posmarować oliwą, wlać część masy jogurtowej, włożyć jajka, zalać resztą masy, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Przed podaniem formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyłożyć na talerz, przybrać sałatą, zieleniną.



Kuchnia Wielkanocna 2010

6 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba ta terrina- to jakby wytrawny sernik na zimno. Musze wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, ciekawi mnie jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł! Podoba mi się:)
    Dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to fajne danie ! Na Wielkanoc - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne składniki, które prezentują się bardzo elegancko;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wywołuje w czasie jedzenia ogromny dysonans poznawczy - jak sernik na zimno o smaku tzatzików. Bardzo ciekawe danie.

    OdpowiedzUsuń