czwartek, 18 marca 2010

Pikantny pieczony kurczak



Przepis znaleziony w Kulinarnym Atlasie Świata Gazety Wyborczej.
Mięso pyszne, soczyste, w pikantnej chrupiącej panierce.
Raczej niezdrowe ...

Składniki:
1,25 szklanki maślanki
1/4 szklanki oliwy
3 łyżki pikantnego sosu chili
2 łyżki musztardy Dijon
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 duża cebula pokrojona w cząstki
12 kawałków kurczaka( z kośćmi i skórą)
1 szklanka utartej bułki
1/3 szklanki tartego parmezanu
1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3 łyżki stopionego masła



Wymieszać maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu.
Dodać cebulę, włożyć kurczaka, wymieszać, aby sos pokrył mięso. Przykryć, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najwyżej jednak  na 12 godzin. Od czasu do czasu odwracać kurczaka   w marynacie.   ?Rozgrzać piekarnik do 220C. Wymieszać tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli.
Kurczaka wyjąć z marynaty, otoczyć w mieszance sera i bułki. Pozostawić na 30 minut, a następnie ułożyć na ruszcie piekarnika , Pozostawić na 30 minut, a następnie ułożyć na ruszcie piekarnika, a pod spód wsunąć blachę.

                                                 

Z widelcem 
przez kuchnię obu Ameryk

5 komentarzy:

  1. Pikantny kurczak? Chrupiacy? W panierce? To cos dla mnie! i co z tego, ze niezbyt zdrowy:)
    Bardzo apetyczny, wyprobuje na pewno.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak w chrupiącej panierce, to pewnie by moim smakowało. Ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie genialny, świetnie przyprawiony, mięciutki i co ważne, nie jest suchy.
    serdecznie pozdrawiam, a przepis zostaje do powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :)

    I pozdrawiam ..

    OdpowiedzUsuń