wtorek, 16 marca 2010

Tarta z brokułami


Jak zobaczyłam tą tartę, wiedziałam, że zrobię ją , wcześniej czy później.
Wyszła smaczna, ale wolę jednak ciasto drożdżowe.

Składniki na formę o średnicy 24 cm

Składniki na ciasto
170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
1 łyżka oliwy
ząbek czosnku
średniej wielkości cebula
1 brokuł podzielony na różyczki
2 jajka + 2 białka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa i ostra papryka do smaku
100 g startego topliwego sera

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pocięte drobno masło i palcami wyrabiamy, by powstało coś na kształt okruchów. Stopniowo dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wałkujemy na okrągły placek o grubości 0.6 cm. Wykładamy ciastem natłuszczoną foremkę, dziurkujemy spód widelcem, kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy następne 10 minut.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, oczyszczamy brokuła i dzielimy na różyczki. Podsmażamy warzywa na patelni, by zrobiły się miękkie.

Jajka, białka i mleko mieszamy w miseczce rózgą. Odlewamy trochę płynu do kubka, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki, dolewamy do miseczki i przyprawiamy.

Na upieczone ciasto wykładamy warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
 

6 komentarzy:

  1. fajne to nadzienie
    połaczenie brokuła z serem lubię bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. taką tartę zjadłabym na raz, i tu jest właśnie największy problem, bo gdy by go nie było, już bym siedziała w kuchni i ją przygotowywała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie coś dla mnie. Kocham tartę, uwielbiam brokuły a i gałka muszkatołowa należy do faworytów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Forma "tą" jest od dawna dopuszczona jako poprawna na równi z "tę". A nie wypada anonimowo się mądrzyć i kogoś poprawiać...
    Apetyczna ta tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szału nima ... taka sobie ;D

    OdpowiedzUsuń