Malta: Ħobż Malti - Chleb z Malty




Wyrównaj do środka

Przepis stąd.

Chleb jest pyszny, ma twardą skórkę, jest ładnie wyrośnięty.

Wykonanie:

1. Starter:
1/4 łyżeczki (2 g) suchych drożdży
1/3 kubka (80 ml) ciepłej wody
2/3 kubka (100 g) mąki chlebowej

  • wszystkie składniki umieścić w miseczce
  • wymieszać ręcznie
  • wyrabiać do połączenia składników w jednolite ciasto
  • zakryć folia i umieścić w ciepłym miejscu ( 21-29º C) na przynajmniej 6 godzin. Można włożyć do lodówki na całą noc.
2. Odświeżenie startera - tylko w przypadku, kiedy mamy odłożony starter z wcześniejszego wypieku

  • Podzielić starter na pół. odłożyć połowę na następny chleb, drugą połowę zużyć teraz.

Połowa startera
1/4 kubka (60 ml) ciepłej wody
2/3 kubka (100 g) mąki chlebowej

  • wymieszać w misce
  • wyrabiać do utworzenia ciasta, uformować w kulę.
  • przykryć i zostawić w ciepłym miejscu (około 21º C) na przynajmniej 6 godzin. Można włożyć do lodówki na całą noc.
  • Zostawić do następnego użycia. Można ciasto zasuszyć, przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
3. Upieczenie chleba.

połowa startera
1 łyżeczka (7 g) suchych drożdży (można użyć mniej, ale trzeba zostawić chleb na dłużej do wyrośnięcia)
1 kubek (250 ml) ciepłej wody

  • Wymieszać w misce.
  • Połączyć ze starterem, chwilę wyrabiać.

1-2 łyżeczki soli
3-3.5 kubka (400 g) mąki chlebowej

  • Dodać do mikstury drożdżowej, chwilę wyrabiać.
  • Dodać mąki, jeżeli zajdzie potrzeba - ciasto powinno być miękkie i niezbyt mokre.
  • Nakryć i zostawić na 10 minut.
  • Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. (około 10 min).
  • Obrócić w naoliwionej misce, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (21-29º C) 2-5 godzin.
  • Obracać w tym czasie co godzinę w misce.
  • Nie wyrabiać i nie naciskać - chodzi o wytworzenie bąbelków powietrza.
  • W tym miejscu można odstawić ciasto do lodówki (8-24 godzin). Umieścić ciasto w koszyczku, włożyć całość do dużego worka i włożyć do lodówki.
  • Kiedy chleb jest gotowy do pieczenia przenieść go na łopatę omączoną stroną do góry.
  • Można naciąć ukośnie w kilku miejscach - mi się to nie udało - bochenek miał grubą skórkę.
  • Zostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (około 45 min).
  • Piec w temperaturze 230º C przez 30-40 min; sprawdzić po 25 minutach, ewentualnie obrócić bochenek.
  • Wyjąć z piekarnika, zostawić na kratce do wystygnięcia.
Smacznego:)





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Etykiety

[*] (1) adżika (2) agrest (2) akcja (2) alkohol (14) amaretti (3) amaretto (5) Amber (1) ameryka (15) amoniak (1) ananas (12) Anglia (2) Ania (1) Anna Maria (1) anyż (1) ANZAC (1) arbuz (2) Armenia (1) aronia (3) Austria (4) awokado (1) Azerbejdżan (5) Babcia Terenia (7) babeczki (9) babka (5) babka gotowana (1) bagietki (2) Bajaderka (10) bakalie (8) bakłażan (3) bambus (1) banany (10) barwniki (1) bataty (1) batoniki (1) bazylia (1) Bertinet (1) beszamel (2) bez nabiału (3) beza (3) bezglutenowe (3) bezmięsne (5) bezy (4) biała czekolada (17) biała kiełbasa (3) białe wino (6) białka (6) białko (3) Białoruś (2) biga (1) bigos (1) biszkopt (5) biszkopty (2) bliny (1) boczek (6) Bolilos (1) bomba (1) borówki (2) botwinka (2) Boże Narodzenie (61) brandy (2) Brazylia (1) brie (1) brioszka (2) brioszki (2) brokuły (7) brown sauce (1) brownies (4) brukiew (1) brzoskwinie (7) brązowy cukier (1) brązowy ryż (1) budyń (9) bughlama (1) bulgur (1) buraczki (8) bułeczki (35) Bułgaria (1) bułka tarta (5) bułki (10) bób (2) cappuccino (1) cebula (37) charlotte russe (1) chałka (4) chałwa (3) cheesecake (6) chili (2) Chiny (5) chleb (90) chlebek (1) chlebek turecki (1) choinka (1) chrzan (6) chutney (3) chłodnik (3) ciasta (2) ciasteczka (21) ciastka (4) ciasto (73) ciasto francuskie (6) ciasto kruche (1) ciasto parzone (2) ciecierzyca (6) colesław (1) cukier (3) cukinia (13) cupcakes (4) curry (7) cynamon (9) cytryna (13) cytryny (15) czarna porzeczka (1) Czarnogóra (1) czarnuszka (3) czarny bez (2) czarny sezam (1) Czechy (1) czekolada (35) czekoladowy weekend (1) czereśnie (4) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwona soczewica (1) czerwone wino (1) czosnek (17) daktyle (1) Dan Lepard (1) David Lebovitz (3) deser (23) dietetycznie (2) do piwa (1) do pracy (1) Dominikana (1) Dorotus (2) drozdżowe (4) drożdże (25) drożdżówka (2) drożdżówki (2) drugie śniadanie (1) drób (5) durszlak (2) dynia (21) Dzień Chleba (4) Dzień Jabłka (2) długie pieczenie (1) dżem (6) dżem morelowy (2) Ekwador (1) esterhazy (1) Estonia (1) falafel (1) farsz (2) fasola (3) fasolka szparagowa (2) fefernuski (1) Festiwal Dyni (3) festiwal płatków owsianych (1) feta (4) figi (1) filet (1) flamiche (1) focaccia (1) frappe (1) frużelina (2) fusilli (1) galaretka (12) galaretki (1) gałka muszkatałowa (1) Gordon Ramsay (1) gotowany (1) gołąbki (1) goździki (4) granat (1) granola (1) Grecja (3) grill (14) groszek (9) gruszki (9) Gruzja (6) grzanki (2) grzybki marynowane (1) grzyby (8) grzyby suszone (3) hamburger (1) Hamelman (3) herbata (1) herbatniki (2) hiszpania (1) imbir (12) Indonezja (1) indyk (2) jabłka (23) jabłko (2) jagody (18) jagodzianki (1) jajka (28) jajko (2) Jamie Olivier (11) jarskie (8) jednogarnkowiec (1) jeżyny (2) jogurt (21) kahlua (1) kajmak (1) kakao (8) kalafior (8) kalarepka (2) Kanada (1) kanapka (1) kapary (2) kapusta (11) kapusta kiszona (4) kardamon (2) karkówka (1) karmel (3) kasza (3) kasza gryczana (2) kasza jaglana (2) kasza jęczmienna (2) kaszanka (1) kaszka manna (3) Kaszuby (1) kawa (14) kefir (2) ketchup (2) kiełbasa (4) kiełbaski (3) kiełki (1) kiszone (1) kleń (1) klopsiki (4) kluseczki (2) kluski (7) kminek (5) knedle (2) kokos (1) koktail (2) kolendra (3) Kolumbia (4) kompot (2) koncentrat pomidorowy (4) konfitura (1) konfitury (2) koniak (1) konkurs (1) koper włoski (1) koperek (10) kotlety (3) krakersy (2) krem (9) krem budyniowy (2) krem karpatkowy (1) kruche ciasto (2) kruszonka (4) Krzyś (1) książki kucharskie (1) Kuba (1) Kucharnia (1) kuchnia chińska (1) kuchnia fińska (1) kuchnia grecka (1) kuchnia polska (21) kuchnia rosyjska (1) kuchnia skandynawska (1) kuchnia żydowska (5) kujawski (1) kukurydza (9) kule (1) Kulinarny Łańcuszek (3) kurczak (28) kurczak wędzony (1) kurki (3) kuskus (2) kwasek cytrynowy (1) kwiaty czarnego bzu (1) lato (4) latte (1) leczo (1) lemon curd (5) leszcz (1) likier (7) likier kawowy (1) likier morelowy (1) likier truskawkowy (1) limonka (1) lipóweczka (1) Liska (1) Litwa (2) liście wiśni (1) locrio (1) lody (17) lukier (1) Luksemburg (4) lunch (1) Macedonia (2) Magdalena Basset (1) majeranek (2) majonez (6) mak (15) makaron (18) makowiec (3) malibu (2) maliny (15) malinówka (1) Malta (1) mango (2) marcepan (4) marchew (7) marchewka (18) marmolada (1) Marta Gessler (2) Martha Steward (1) marynata (3) mascarpone (12) masło (4) masło orzechowe (1) matjasy (1) mazurek (6) maślanka (6) Meksyk (5) melasa (5) melisa (1) mielone (4) migdały (13) mirabelki (2) miód (9) mięso (6) mięso mielone (2) mięta (5) mleko (12) mleko kokosowe (5) mleko skondensowane (7) mleko w proszku (3) moqueca (1) morele (13) mortadela (1) mozarella (2) mrożonka (1) muffinki (19) musaka (1) musztarda (8) mąka bezglutenowa (1) mąka gryczana (1) mąka jęczmienna (1) mąka kokosowa (1) mąka orkiszowa (4) mąka owsiana (1) mąka pszenna (3) mąka razowa (2) mąka żytnia (14) młoda kapusta (1) nagroda (2) nalewka (15) nalewka agrestowa (1) nalewka winogronowa (1) naleśniki (4) napoje (1) napój (4) nasiona dyni (2) natka (3) Niemcy (2) Nigella (7) nutella (3) obiad (34) ocet (8) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (6) ogórki kiszone (5) ogórki marynowane (2) olej (4) olej kujawski (1) oliwa (2) oliwki (10) oliwski (1) omlet (1) orzechy (15) orzechy laskowe (3) orzechy włoskie (5) orzeszki pinii (1) orzeźwienie (1) otręby (2) owoce (1) owsiane (1) pancaces (1) panierka (1) panna cotta (4) papryka (36) papryka marynowana (2) parfait (1) parmezan (1) parzucha (1) parówki (3) pascha (1) pasteryzacja (1) pasztet (5) pate fermentee (1) pavlova (1) pestki (2) pestki dyni (3) pesto (2) pete fermentee (1) piana (1) pianka (1) pieczarki (14) pieczeń (1) pieczona ryba (5) piegus (1) piekarnik (1) pieprz (2) pieprz ziołowy (1) piernik (2) pierniki (1) pierogi (3) Pierre Hermé (1) pietruszka (2) pigwowiec (1) pilaw (1) piróg (1) pistacje (4) pita (1) piwo (3) pizza (4) placek (3) placki (1) placuszki (4) po japońsku (1) polewa (1) polędwiczki (1) pomarańcza (3) pomarańcze (16) pomidorowa (2) pomidory (29) por (9) porter (1) porterówka (2) Portugalia (1) pory (2) porzeczki (2) post (1) powidła (3) poziomki (1) prażenica (1) przekąska (2) przetwory (39) pszenny (1) pudding (2) pulpety (1) pumpernikiel (1) pure (1) pączki (1) pędy sosny (1) płatki owsiane (24) pływające wyspy (1) rabarbar (17) racuchy (1) racuszki (4) rainbow (1) ratafia (1) ratatouille (1) ratatuj (1) resztki (2) ricotta (1) risotto (1) rodzynki (17) rogaliki (2) rolada (4) roladki (1) romertopf (1) rosa (1) rosja (2) rossiysky (1) rosół (1) rozmaryn (6) rożki (1) rum (4) Rumunia (1) ruskie (1) ryba (1) ryby (3) ryż (16) rzodkiewki (4) różowy (1) salami (1) san francisco (1) sałata (4) sałatka (25) schab (6) schab po mazursku (1) seler (5) seler naciowy (2) ser (26) Serbia (2) sernik (27) sernik na zimno (1) sernikobrownie (1) sezam (4) shake (1) siemię lniane (6) skórka cytrynowa (1) skórka pomarańczowa (1) smalec (1) smoothie (1) soczewica (2) soda (1) solanka (1) soljanka (1) sos (5) sos sojowy (1) spaghetti (2) Stany Zjednoczone (1) Stany Zjedoczone (1) step by step cook's encyclopedia (1) straciatella (1) strucla (1) struklji (3) styropiań (1) surówka (6) suszone morele (1) suszone pomidory (2) suszone śliwki (4) Sylwester (2) syrop (2) syrop klonowy (2) szalotka (2) szarlotka (5) szałwia (1) szczaw (1) szczypior (1) szczypiorek (1) sznurówki (1) szpajza (1) szparagi (1) szpinak (2) Szwajcaria (1) szynka (3) słodkie ziemniaki (1) słonecznik (11) Słowenia (2) słód (1) tagliatelle (1) tarta (6) Tatter (6) terrina (2) Thang Zhong (2) tiramisu (2) torcik (5) tort (27) tortellini (2) tortilla (1) tosty (1) truskawki (27) Turcja (1) tuńczyk (4) twarożek (4) twaróg (22) tymianek (4) tzatziki (2) urodziny (8) USA (3) Veracruz (1) wanilia (11) warzywa (3) weekendowa cukiernia (29) Weekendowa Piekarnia (73) weekendowa piekarnia po godzinach (11) wegetariańskie (9) Wenezuela (1) wesele (1) whiskey (1) Wielka Brytania (4) wielkanoc (46) wieniec (1) wieprzowina (3) Wigilia (3) wino (2) wiosennie (62) wiórki kokosowe (10) wiśnie (14) wiśnie kandyzowane (1) woda z kwiatów pomarańczy (1) wołowina (5) wspólne pieczenie (5) wyróżnienie (1) wytrawne (1) wątroba (1) wątróbka (7) wątróbki (1) wędzonka (2) Węgry (2) Włochy (7) zabaglione (1) zakwas (36) zakwas pszenny (1) zaparka (1) zapiekanka (9) zaproszenie (1) zebra (1) ziarna (3) zielona fasolka (2) ziemniaki (42) zioła prowansalskie (1) Zorra (1) zupa (54) zupa krem (15) zupa owocowa (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) Łotwa (3) śledzie (9) śledź (4) śliwki (19) ślub (1) Śląsk (2) śmietana (15) śmietanka (40) śmietanowiec (1) śniadanie (11) święta (39) żeberka (2) żelatyna (7) żołądki (1) żurawina (14) życzenia (2) żółtka (4)
 

obcojęzyczne

World Bread Day

World Bread Day 2013 - Roundup

po godzinach...

na zdrowie

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Obserwatorzy

blogi polskie

Konkurs

Szukaj w tym blogu

Ładowanie...