Przepis z gazetki Ciasta i Desery - Najlepsze torty.
Tort pyszny, orzeźwiający i delikatny w smaku.
Składniki:
Masa bezowa:
5 białek
150g cukru pudru - dałam drobny
1 łyżka maki ziemniaczanej
Ciasto:
125g masła
180g cukru
280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Krem:
3 cytryny
125ml wody
100g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
500g śmietanki 30%
1. Białka na bezową masę ubić na bardzo sztywną pianę. kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier.
2. Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do tłuszczowej masy. Dodać 2 łyżki zimnej wody i jeszcze raz wymieszać.
3. Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26cm) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (200C). Piec około 15 minut.
4. Rozsmarować na podpieczonym biszkopcie ( u mnie wyszło ciasto kruche) połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.
5. Wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z 125ml wody i cukrem. Płyn zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie letniej wody i zagęścić nią gorący płyn. Ostudzić. Ubić śmietanę i wymieszać z zimnym cytrynowym kremem.
6. Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek - bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu brzeg i wierzch tortu. Posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
Też go niedawno upiekłam na swoje urodziny :)
OdpowiedzUsuńSmakował nam tak bardzo, że teraz mama zażyczyła sobie taki sam na swoje urodziny.
jak cytrynowy to kojarzy mi się pysznie.. nie za słodko
OdpowiedzUsuńwidzę, że i u Was wycina się w torcie na środku kółko :-)
Kółko wycina się, bo kawałki wtedy wychodzą mniejsze a i więcej porcji....
OdpowiedzUsuńSłodko... :)
OdpowiedzUsuńja chcę!!!
OdpowiedzUsuńTort był SUPER-pyszny!
OdpowiedzUsuń