Świetna zapiekanka z ziemniaków, kiełbasek i jajek.
Przepis stąd.
Składniki:
6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
2 łyżki oliwy
6 kiełbasek, pokrojonych w plasterki
1/4 kubka pokrojonej białej cebuli*
1/4 kubka pokrojonej zielonej cebulki*
1/2 kubka pokrojonych pomidorów (dałam puszkę pomidorów w soku)
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz
3 kawałki białego chleba tostowego, pokrojone w 2 centymetrową kostkę
1/2 kubka mleka
1 kubek utartej mozarelli
1 kubek utartego parmezanu
6 jajek na twardo, pokrojonych w plasterki
* można użyć zastępczo pory - ja użyłam :)
* można użyć zastępczo pory - ja użyłam :)
- Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować formę do zapiekanek.
- Ziemniaki obgotować w osolnej wodzie. Odcedzić i pozwolić odparować.
- Oliwę rozgrzać na średnim ogniu; Podsmażyć kiełbaski przez 5 minut. Dodać przyprawy. Przyprawić solą i pieprzem, dodać cebulę/por. Zmniejszyć gaz i dusić całość przez około 10 minut.
- Włożyć chleb do miski; polać mlekiem tak, żeby każdy kawałek był zwilżony.
- Połowę ziemniaków wyłożyć na dno naczynia. Na ziemniaki nałożyć masę z kiełbasek. Przykryć pokrojonymi jajkami, połową kawałków chleba, mozarellę, resztę ziemniaków, resztę chleba, i na wierzchu posypać parmezanem.
- Wstawić do piekarnika, zapiekać około 30 minut.
Smacznego :)
świetne to pierwsze zdjęcie!
OdpowiedzUsuńlubię taki ciągnący się ciepły ser..
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńa ta kiełbaska to taka zwykła toruńska/podwawelska może być? pozdr. Domino
Ja dałam śląską, myślę, że może być i toruńska i podwawelska, nawet zwyczajna. Albo na przykład biała :)
OdpowiedzUsuńJa przygotowuję wegetariańską wersję zapiekanki ziemniaczanej. Trzeba tylko pamiętać o konieczności dodania do niej żółtego sera. Poprawia smak! :)
OdpowiedzUsuń