Przepis znaleziony u Dorotus.
Podaję z moimi zmianami - proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 mąki pszennej
- 1/3 mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka
ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie
żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać
z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto
wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (wcześniej dno wyłożyć papierem
do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw.
suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
- 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
- 1/4 szklanki cukru
- 230 g masła
- 16 g cukru wanilinowego
Mleko
(zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło
utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając.
Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka rumu
Czekoladę ze śmietanką i rumem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać
w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z
powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym
podaniem.
Ale pyszniutko wygląda. :)
OdpowiedzUsuńpiękny torcik. Jeszcze go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMajano - polecam :))
OdpowiedzUsuńTylko ciasto zrobiłabym teraz bez proszku :)
Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń