skip to main |
skip to sidebar
Pyszna, wilgotna i aromatyczna.
Przepis Joanny z cincin.
Przepis cytuję za Joanną:
Babka z rumem
Źródło przepisu: E.Wolf - Cohen "Kuchnia żydowska"
Składniki:
1 łyżka suszonych drożdży - ja dałam 2 dkg świeżych
280 g mąki
55 g miałkiego (drobnego) cukru
1/4 łyżeczki soli
150 ml ciepłego mleka
3 jajka, lekko ubite
4 łyżki masła lub margaryny (56 g)
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka esencji rumowej (dałam rum)
55 g posiekanych orzechów włoskich, pekan, laskowych lub migdałów
55 g rodzynek moczonych w wodzie 10 minut i osuszonych
55 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
płatki migdałów do posypania
Syrop rumowy:
115 g cukru
125 ml wody
2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki esencji rumowej
Wykonanie:
Zmieszać w misce drożdże, mąkę, cukier i sól.
Dodać mleko i wyrabiać mikserem na wolnych obrotach.
Stopniowo dodawać jajka, obie esencje i masło, miksując 2 minuty (lub do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta).
Przykryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1/2 godziny (do podwojenia objętości).
Obficie natłuścić formę z tuleją (23 - 25 cm). Wysypać dno płatkami migdałów .
Do
ciasta dodać bakalie, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i delikatnie
potrząsnąć, by dokładnie rozprowadzić ciasto. Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto niemal się zrówna z brzegiem formy.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec 30 - 40 minut do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć na drucianą podstawkę i nakłuć powierzchnię szpikulcem.
W małym rondlu zagotować wodę, dosypać cukier, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Gotować przez 3 minuty.
Zdjąć z ognia, dodać rum. Skropić gorące ciasto. Pozostawić do wsiąknięcia syropu.
Smacznego :)
Przepyszne smaki ! Rewelacyjna !!!
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie.Ja dzis upieklam drozdzowa babe tez wyrosla wielgachna pod chmury na 10 zoltkach!!
OdpowiedzUsuń