poniedziałek, 29 marca 2010

Ciasto budyniowe na herbatnikach - bez pieczenia

Wspomnienie akademika...
Ciasto bez użycia piekarnika...

Składniki:
8 paczek herbatników
1 litr mleka
2 budynie
7 łyżek cukru

2 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła

Gotujemy budyń w 2 smakach według przepisu na opakowaniu.
Wykładamy herbatniki na dnie formy do pieczenia. Wyłożyć na to ugotowany budyń.
Wyłożyć kolejną warstwę herbatników, pokryć budyniem.
Powtarzać do skończenia budyniu albo herbatników - na wierzchu mają być herbatniki.
W małym gsarnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy 4 łyżki cukru i kakao, dolewamy pół szklanki wody.
Podgrzewamy całość stale mieszając aż do połączenia składników.
Polewę wylewamy na nasze ciasto.
Studzimy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)

Kulinarne 
Perły z Lamusa

3 komentarze:

  1. pamiętam też to ciasto.....lubiłam je..pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, można zrobić kiedy najdzie nagła ochota na coś słodkiego, a budyń to zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to też wspomnienie kuchni akademickiej,ale herbatniki przekładane były masą z kaszy manny.

    OdpowiedzUsuń

Facebook Share