wtorek, 15 czerwca 2010

Tort śmietanowo cytrynowy z truskawkami


Pyszny, lekki tort z truskawkami - w sam raz na letnie popołudnie w ogrodzie...
Niestety, zdjęć środka nie udało mi się zrobić..


Składniki na biszkopt do tortownicy 26 cm:
  • 7 jajek
  • 1 i 1/8 szklanki cukru
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i kisiele wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 




Do nasączenia blatów:
  • 250 ml zielonej lub białej herbaty (ostudzonej)
  • 120 ml likieru cytrynowego lub limoncello
Wymieszać.
Składniki na masę:
  • 250 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietanfixy
  • 1 szklanka lemon curdu 

Dodatkowo:
  • 600 g truskawek
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. i śmietanfix Dodać serek mascarpone, lemon curd i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na 3 części. Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki herbaty i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 pokrojonych truskawek. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone . Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Obłożyć tort śmietaną, ozdobić truskawkami.

Smacznego :)
Sezon Truskawkowy 2010 


rok temu na blogu:







poniedziałek, 14 czerwca 2010

Makaron zapiekany ze szparagami i serem brie


Pyszna zapiekanka z makaronu z sosem serowo szparagowym.

Składniki:
1 paczka makaronu wstążki
1 pęczek białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
50 g szynki pokrojonej w kosteczkę
1 trójkąt sera brie
1 szklanka mleka
2 żółtka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 łyżki tartego parmezanu



Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Szparagi ugotować - osobno główki, osobno resztę (resztę chwilę dłużej). Mleko zagotować, zmiksować z nóżkami szparagów i pokruszonym serem. Dodać żółtka, zmiksować, doprawić, dodać szynkę.
Makaron wymieszać z sosem i główkami szparagów, włożyć do miski wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C. Zapiekać 20 minut, posypać parmezanem, piec jeszcze 5 minut.
Podawać.
Smacznego :)




a rok temu na blogu:





niedziela, 13 czerwca 2010

Charlotte Russe


Przepis na roladki od Dziuni, a dalej to improwizacja :)

Roladę zrobiłam podwójnie - miałam dużą miskę.

Ciasto-rolada - wszystko *2 :




5 jaj
5 łyżek drobnego cukru albo cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli


Do środka rolad:
3 galaretki truskawkowe
300 g truskawek

Do środka charlotte:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki żelatyny - za mało !!!! - następnym razem dam 3-4 łyżki
4 łyżki cukru
2 żółtka
600ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3 opakowania śmietanfixu
500 g truskawek

Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno z solą,pod koniec ubijania dodać stopniowo 3 łyżki cukru.Do żółtek dodać resztę cukru i też ubić do białości. Dodać żółtka do białek ostrożnie wymieszać rózgą i stopniowo dodawać przesianą mąkę.Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.10-15 minut,pilnować żeby się nie przypaliło.Ciasto po wyjęciu wyłożyć do góry papierem na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,ostrożnie obciąć ostrym nożem wyschnięte brzegi i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.Zostawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w połowie wody, przestudzić. Truskawki zmiksować, wymieszać z galaretką. Kiedy zaczną tężeć rozwinąć roladę,rozłożyć równomiernie galaretkę i ostrożnie zwinąć roladę(nie ściskać). Zostawić do zastygnięcia w zimnym miejscu. Można owinąć roladę folią spożywczą,żeby się nie rozjechała.

Ugotować budyń, wmiksować żółtka. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, napęczniałą wmieszać do budyniu, wystudzić Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfiksem, wymieszać z resztą kremu.

Przygotować sporą,możliwie najbardziej 'okrągłą' miskę-wyłożyć ją folią spożywczą,ok.2 warstwy folii żeby się nie porwała przy wyjmowaniu ciasta i tak żeby wystawała naokoło po to żeby przykryć wierzch.
Stężałą roladę pokroić w ok.1-1,5 cm plastry.Wyłożyć plastrami miskę tworząc ścianki półkuli.Zostawić parę najbrzydszych plastrów na wierzch.

Do wnętrza wlać masę budyniową wymieszaną z pokrojonymi truskawkami, nakryć resztą rolady, zafoliować i wstawić na noc do lodówki.
Po zastygnięciu delikatnie wyrzucić na talerz, ozdobić śmietaną i owocami.

Moja charlotte niestety rozjechała się, dlatego nie ma zdjęcia wnętrza....
Ale wystarczy dać więcej żelatyny i będzie OK :)

Smacznego :)


Sezon Truskawkowy 2010


rok temu :


a dzień wcześniej:

piątek, 11 czerwca 2010

Zeberka



Potrzebowałam prostego i szybkiego ciasta, skorzystałam z przepisu  Dorotus z Moich Wypieków - babka wyszła super, chociaż ogromna (cała tortownica ze sporą górką ;) ).

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast (np. pomarańczowy, rumowy)
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka oraz pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma sie stopniowo rozlewać). Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu pokryć polewą czekoladową jasną lub ciemną, wg uznania.
Smacznego :)




rok temu....


piątek, 4 czerwca 2010

Tarta z rabarbarem i 10 zdjęcie


Przepis znaleziony u Oli.
Pyszna tarta, kremowa i pachnąca rumem.

Składniki na kruchy spód Gordona:

125g miękkiego masła
90g miałkiego cukru (dałam trochę mniej)
1 duże jajko
250g mąki
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i miksować kolejne 30sekund.
Wsypać mąkę i krótko zagnieść. Im krócej się zagniata, tym bardziej kruche ciasto.
Jeśli będzie za suche, można dodać łyżkę zimnej wody.
Zawinąć w folię i schować na min. 30min do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190stopni. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, wyłożyć formę. Ciasto przykryć folią aluminiową a na nią wysypać groch. Piec 15min, po czym zdjąć groch i dopiekać jeszcze 5min  albo do momentu, aż tarta będzie złoto-brązowa.

Wyjąć i ostudzić.


Rabarbar:

1kg rabarbaru
300g cukru ( dałam zdecydowanie mniej)

Rabarbar obrać i pokroić w 2cm kawałki. Wsypać do żaroodpornego naczynia, zasypać cukrem, dobrze wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni na 45 min, albo do momentu aż rabarbar będzie miękki, ale nie zbyt miękki.
Kiedy będzie gotowy, wyjąć z piekarnika, odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Syropu nie wylewać, przyda się do glazury:)



Masa serowa:

200g kremowego serka
200ml śmietanki kremówki ( dałam 18%)
2 łyżki drobnego cukru
4 łyżki rumu(opcjonalnie)

wymieszać kremowy serek ze śmietanką, do momentu aż się połączą. Nie można przesadzić z mieszaniem. Dodać cukier, i rum. Wymieszać.

Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę serową a na nią ostudzony i odsączony rabarbar.

Glazura:

6 łyżek płynu pozostałego po pieczeniu rabarbaru zagotować w małym garnuszku, aż zrobi się z niego syrop.

Rabarbar polać syropem.

Delektować się nieziemskim smakiem:)





Dostałam zaproszenie od Ireny i Andrzeja do zabawy w 10 zdjęcie.
Poniżej przedstawiam zdjęcie z albumu rodzinnego mojej teściowej - jeszcze sprzed wojny....:


Do zabawy zapraszam:

1. Olę - http://sweetspoon.blogspot.com
2. Anię - http://mojamalakuchnia.blogspot.com/
3. Quinoamatorkę - http://kaszaprodzekt.blogspot.com/


A rok temu jedliśmy:

i bułeczki maślane wytrawne:




czwartek, 3 czerwca 2010

Truskawki z zabaglione


Klasyka kuchni włoskiej.

Składniki:
1/2 kg truskawek
4 żółtka
4 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki wina

Żółtka ubijamy na parze z cukrem i winem do uzyskania gęstego kremu.
Schładzamy.
Truskawki obieramy, kroimy na mniejsze, polewamy kremem, podajemy.

Smacznego :)


Sezon Truskawkowy 2010



a rok temu:



a na deser:



środa, 2 czerwca 2010

Zapiekanka chlebowa z pieczarkami


Zapiekanka zrobiona, bo znowu było za dużo chleba...

Składniki:
1/2 kg chleba lub bułek pokrojonych w kromki
1 1/2 szklanki mleka
300 g żółtego sera
50 g parmezanu
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1/2 kg pieczarek przesmażona z cebulą



Piekarnik rozgrzać do 200C. Na blasze ułożyć warstwę chleba, przykryć go pieczarkami, na wierzch ułożyć kolejną warstwę chleba.
Przygotować sos serowy: masło z mąką rozgrzać w garnku, dolewać po trochu mleko, cały czas mieszając. Dodać ser, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Chleb na blasze polać sosem serowym, wstawić do piekarnika.
Po 15 minutach posypać parmezanem, włączyć termoobieg.
Piec jeszcze 5-10 minut - do zrumienienia.
Smacznego :)




a rok temu...

i szybką zupę z mrożonki:


wtorek, 1 czerwca 2010

Pudding ryżowy z truskawkami


Pierwsze prawdziwe truskawki....
Jeszcze drogie, dlatego tylko trochę...
Podzielić tak, żeby każdy poczuł ich smak ....



Składniki:
1/2 kubka ryżu arborio
2 kubki mleka
200 g śmietanki 30%
1 laska wanilii - wyskrobane ziarenka
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru
1 żółtko
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru do truskawek

[Listonic]



 Truskawki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przesypać cukrem.
Wymieszać wszystkie składniki oprócz żółtka, postawić garnek na małym gazie, zagotować, gotować 25 minut często mieszając. Na koniec zestawić z ognia, wmieszać żółtko.
Rozdzielić na porcje, podawać z truskawkami.



Smacznego :)


Sezon Truskawkowy 2010


rok temu....