Ciasto znalazłam na blogu Magia w kuchni.
Zaniepokojona brakiem cukru w przepisie powędrowałam do oryginału na blogu Na Miotle.
Ciasto wilgotne, ciemne, u nas podane na ciepło z lodami.
CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 zmiksowane banany (małe)
1 jajko
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki kremówki
1 łyżka rumu
W wysokim naczyniu miksujemy
blenderem banany. Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki –
jajko, mleko, wodę, olej, wanilię. W dużej misce łączymy sypkie
składniki: mąkę, cynamon, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę,
sól. Do sypkich składników wlewamy płynne. Mieszamy ciasto łyżką i
wylewamy do formy.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na parze rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną i rumem.
Gdy ciasto ostygnie smarujemy jego wierzch masą czekoladową.
Smacznego :)
Świetne:) Wilgotne i pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
czekoladowe ciasto zjadane na ciepło smakuje cudnie..
OdpowiedzUsuńCiekawe ciacho, bardzo lubię połączenie czekolady z bananami :)
OdpowiedzUsuńaż chce się zatopić widelczyk ;)
OdpowiedzUsuńale ładnie tak czarno biało :)))
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego 2013 Roku
Wygląda zachęcająco :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńsuper ;) uwielbiam jeżeli w ciescie znajduje się banan lub jego czesci ;)
OdpowiedzUsuńczekolada i banan to dobre połączenie, w japoni mówią na to chocobanana
OdpowiedzUsuńooo proszę jakie fajne pojecie :D dzięki pomidorówka może się kiedyś przyda :P
OdpowiedzUsuń