Tort zrobiony latem zeszłego roku na drugie urodziny Jasia.
Przepis na ciasto od Doroty z Moich Wypieków.
Przepis na krem od Tunci z forum CinCin
Podaję po zmianie proporcji dla tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki na ciasto (6 blatów):
- 270 g masła
- 265 g cukru*
- 6 białek
- 2 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 450 g mąki pszennej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 425 g mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę.
Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po
drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta
umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski,
zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem,
do otrzymania jednolitej barwy. (Ja używałam barwników w proszku).
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek
aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 26 cm i piec około 15 -
20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.
Ja miałam tylko 2 tortownice - piekłam po kolei poszczególne blaty w 2 foremkach na zmianę.
Składniki na krem:
450 g sera typu Philadelphia
450 g sera mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
230 g cukru pudru
4 śmietan - fix
720 ml śmietany kremówki (30-40% tłuszczu)
450 g sera mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
230 g cukru pudru
4 śmietan - fix
720 ml śmietany kremówki (30-40% tłuszczu)
W misce wymieszać ser śmietankowy z serkiem mascarpone,
cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. W misce utrzepać śmietanę
kremówkę, do której pod koniec ubijania dodać śmietanfix. Do
przygotowanej kremówki dodawać porcjami ser.
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
Przepiękny, na pewno dał mnóstwo radości:)
OdpowiedzUsuńO tak :)
OdpowiedzUsuńNawet więcej radości dorosłym :)