Skusiłam się w końcu, żeby wypróbować przepis na risotto. Zaczęłam od podstaw, bazujac na przepisie z książki Jamiego " Jamie's Italy", lekko ją modyfikując. Przede wszystkim wzięłam pod uwagę, że na dwie osoby nie ma sensu robić, zgodnie z przepisem 6 porcji, wystarczą 2-3 ;). Ryż na risotto odkopałam z szafki, które kupiłam daaawno temu, z zamiarem użycia :) Samo w sobie risotto wyszło smaczne, nawet mężowi, który za ryżem nie przepada, chyba smakowało ;) Podaję proporcje wykorzystane przeze mnie, na 3 porcje.
Składniki
- 200-250g ryżu na risotto (arborio)
- 0.5l bulionu (zgodnie z uznaniem - warzywnego, drobiowego, rybnego...)
- 2 łyżki stołowe oliwy
- odrobina (łyżka?) masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- seler (ja nie dałam, bo nie miałam ;))
- kieliszek białego wina wytrawnego
- 35g masła
- 60g parmezanu (startego)
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Podgrzej/przygotuj bulion. Cebulę i czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i dorzuć masło. Do rozgrzanego tłuszczu wrzuć cebulę, czosnek (i seler) i duś (na małym ogniu) przez ok. 15 minut, aż cebula i czosnek zmiękną, ale nie zbrązowieją. Po tym czasie wsyp ryż i podkręć płomień. Mieszaj ryż, aż będzie lekko przezroczysty. Dolej wina i mieszaj dalej. Kiedy wino wsiąknie w ryż daj pierwszą porcję bulionu i szczyptę soli. Zmniejsz ogień. Dodawaj bulion porcjami, ciągle mieszając - zajmuje to ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ryż jest ugotowany - jeśli nie, dodawaj bulion do uzyskania pożądanego efektu - jeśli skończy Ci się bulion, dodaj wody. Dopraw. Po ugotowaniu ryżu, zdejmij gaz z kuchenki i dodaj parmezanu i masła - dobrze wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką na 2 minuty. Smacznego!
Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń