Z kuchni Jamiego: Cottage pie z wołowiną i piwem typu ale w tle






Zamieszczenie takiego przepisu w samym środku upalnego lata może wydawać się dość dziwne. Jednak w UKowie pogoda uległa lekkiemu pogorszeniu (tzn. nie ma pieruńskich upałów, ale tez nie ma kilkodniowych opadów deszczu ;)), więc taki domowy, ciepły posiłek łatwo może stać się dla nas comfort food. Planowanie tego posiłku zaczęłam jak tylko wystartowaliśmy z akcją Royal Baby, ale musiałam wstrzymać się do poniedziałkowych zakupów, żeby skompletować składniki (a i tak o czymś mi się zapomniało :P), zaplanowałam więc obiad na wtorek, ale za późno doczytałam, że sam gulasz powinien sobie pyrkać na gazie lub w piekarniku przez kolejne 3 godziny, więc wtorkowo zaimprowizowałam zupę grzybową, a gulasz zostawiłam na środę. ;)
No i najważniejsze - w końcu w pełni mogłam wykorzystać mój żeliwny garnek, w którym zakochałam się od pierwszej potrawy w nim ugotowanej - od tego momentu jest dla mnie niezastąpiony - używam go do gotowania zup, gulaszu, gołąbków, sosu do spaghetti. Generalnie - do wszystkiego. Przy rączkach trzeba uważać, żeby się nie oparzyć, ale danie jest dłuuuugo ciepłe, a po użyciu garnek zmywa się bez szorowania. :)

Cottage pie wyszedł pyszny, mięsisty i wbrew pozorom nie dało się specjalnie wyczuć piwa - co jest atutem, bo mój mąż zawsze protestuje gdy chce dolać alkohol do potrawy. 
Bardzo bardzo polecam. :)

Przepis bazowy pochodzi (znowu!) z książki "Każdy może gotować" Jamiego, ja wprowadziłam kilka drobnych zmian bazując na komentarzach online i na swoich pomysłach. Warto zauważyć, że wiele przepisów z tej książki Jamiego ma wspólną bazę, o której wspominałam przy okazji zup. Dodatkowo, Jamie podaje 4 różne warianty gulaszu (wołowo-piwny, wieprzowy z ciderem, drobiowy z białym winem, z baraniny z czerwonym winem) a do tego 4 warianty na "wykończenie" - pie - z pokrywką z ciasta francuskiego, z kluskami, jako zapiekankę ziemniaczaną (z plastrami ziemniaków na wierzchu) oraz jako cottage pie. Daje to w sumie 16 wariantów, więc trzeba przyznać, że produktywnie ;)

Składniki

gulasz

  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • oliwa
  • 1 czubata łyżka stołowa mąki
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • 500g wołowiny, pokrojonej w kostkę ok. 2x2cm
  • 500ml piwa typu ale (ja uzyłam Old Speckled Hen)
  • 3 liście laurowe (suszone lub świeże)
  • opcjonalnie cukier trzcinowy

puree ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków (dobrych do puree, w UKowie użyłam odmiany red potatoes)
  • 1 szklanka mleka (orientacyjnie, w miarę potrzeb zwiększyć/zmniejszyć)
  • masło
  • sól, pieprz
  • gałązki rozmarynu (jedna z moich zmian, z braku rozmarynu sypnęłam trochę listków zamrożonego tymianku)
  • oliwa
  • opcjonalnie marchewka (kolejna moja zmiana)


Sposób przyrządzania

Gulasz
Jeśli będziesz używać piekarnika, rozgrzej go do 180°C. Pokrój na mniejsze kawałki seler, marchew, posiekaj cebulę. Garnek postaw na średnim ogniu, wrzuć warzywa, liście laurowe i odrobinę obliwy i smaż/duś przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 



Po upływie tego czasu dodaj mięso i mąkę. 



Dodaj również pomidory i wlej piwo. 



Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Jeśli czuć za bardzo gorycz piwa, dopraw odrobinką cukru trzcinowego (sugestia z komentarza pod przepisem). 



Doprowadź do wrzenia, zakryj pokrywką i duś na gazie lub wstaw do piekarnika na 3 godziny, od czasu do czasu kontrolując i mieszając. W razie potrzeby dolej wody. Na ostatnie pół godziny zdejmij z garnka pokrywkę. 



Wyjmij z gulaszu liście laurowe. Dopraw do smaku. 

Wykończenie
Piekarnik ustaw na 190°C. Ziemniaki i marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź. Dodaj mleko, masło. odrobinę soli i pieprzu. Ugnieć lekko widelcem/ugniatarką. Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste puree użyj miksera z końcówkami miksującymi. Miksuj do otrzymania pożądanej konsystencji. 

Do naczynia żaroodpornego przełóż gulasz.



Na wierzch gulaszu - puree. Nie przejmuj się gładkością. 



Dla uzyskania efektu jak na obrazku ja przejechałam po wierzchu puree widelcem. 
Na puree ułóż kilka gałązek/listków ziół. Skrop oliwą. 




Wstaw do piekarnika, piecz ok. 25 minut. 



Smacznego!




Przepis bierze udział w akcjach:


4 komentarze:

  1. aaa Zuza wpadnij do mnie na kolację z ... kolacją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mało zachęcająco:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, prezentacja może i mogłaby być lepsza. Dziękuję za uwagę :)


      Ale smakowo - idealne. I mimo swojego niezachęcającego wyglądu zniknęła w mgnieniu oka ;)

      Usuń

Etykiety

[*] (1) adżika (2) agrest (2) akcja (5) alkohol (14) amaretti (3) amaretto (6) Amber (1) ameryka (15) amoniak (1) ananas (12) Anglia (2) Ania (1) Anna Maria (1) anyż (1) ANZAC (1) arbuz (2) Armenia (1) aronia (3) Austria (4) awokado (1) Azerbejdżan (5) Babcia Terenia (7) babeczki (9) babka (5) babka gotowana (1) bagietki (2) Bajaderka (10) bakalie (8) bakłażan (3) bambus (1) banany (11) barwniki (1) bataty (1) batoniki (1) bazylia (1) Bertinet (2) beszamel (2) bez nabiału (3) beza (3) bezglutenowe (3) bezmięsne (5) bezy (5) biała czekolada (18) biała kiełbasa (3) białe wino (6) białka (9) Białoruś (2) biga (1) bigos (1) biszkopt (5) biszkopty (2) bliny (1) boczek (6) Bolilos (1) bomba (1) borówki (2) botwinka (2) Boże Narodzenie (64) bób (2) brandy (2) Brazylia (1) brązowy cukier (1) brązowy ryż (1) brie (1) brioszka (2) brioszki (2) brokuły (8) brown sauce (1) brownies (4) brukiew (1) brzoskwinie (7) budyń (9) bughlama (1) bulgur (1) bułeczki (40) Bułgaria (1) bułka tarta (5) bułki (10) buraczki (8) cappuccino (1) cebula (38) chałka (4) chałwa (3) charlotte russe (1) cheesecake (6) chili (2) Chiny (5) chleb (91) chlebek (1) chlebek turecki (1) chłodnik (3) choinka (1) chrzan (6) chutney (3) ciasta (2) ciasteczka (22) ciasto (76) ciasto francuskie (6) ciasto kruche (2) ciasto parzone (2) ciecierzyca (6) clafoutis (1) colesław (1) cukier (3) cukinia (14) cupcakes (4) curry (7) cynamon (10) cytryna (13) cytryny (15) czarna porzeczka (2) Czarnogóra (1) czarnuszka (3) czarny bez (2) czarny sezam (1) Czechy (1) czekolada (36) czekoladowy weekend (1) czereśnie (4) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwona soczewica (1) czerwone wino (1) czosnek (17) daktyle (1) Dan Lepard (1) David Lebovitz (3) deser (27) dietetycznie (2) długie pieczenie (1) do piwa (1) do pracy (1) Dominikana (1) Dorotus (2) drozdżowe (5) drożdże (32) drożdżówka (3) drożdżówki (3) drób (5) drugie śniadanie (1) durszlak (2) dynia (22) Dzień Chleba (4) Dzień Jabłka (2) dżem (6) dżem morelowy (2) Ekwador (1) esterhazy (1) Estonia (1) falafel (1) farsz (2) fasola (3) fasolka szparagowa (2) fefernuski (1) Festiwal Dyni (3) festiwal płatków owsianych (1) feta (4) figi (1) filet (1) flamiche (1) focaccia (1) frappe (1) frużelina (2) fusilli (1) galaretka (12) galaretki (1) gałka muszkatałowa (1) gofry (1) gołąbki (1) Gordon Ramsay (1) gotowany (1) goździki (4) granat (1) granola (1) Grecja (3) grill (14) groszek (9) gruszki (9) Gruzja (6) grzanki (2) grzybki marynowane (1) grzyby (8) grzyby suszone (3) hamburger (1) Hamelman (3) herbata (1) herbatniki (2) hiszpania (1) imbir (13) impreza (1) Indonezja (1) indyk (2) jabłka (23) jabłko (2) jagody (18) jagodzianki (1) jajka (29) jajko (2) Jamie Olivier (11) jarskie (8) jednogarnkowiec (1) jeżyny (2) jogurt (21) kahlua (1) kajmak (1) kakao (9) kalafior (8) kalarepka (2) Kanada (1) kanapka (1) kapary (3) kapusta (11) kapusta kiszona (4) kardamon (3) karkówka (1) karmel (3) kasza (3) kasza gryczana (3) kasza jaglana (2) kasza jęczmienna (2) kaszanka (1) kaszka manna (3) Kaszuby (1) kawa (15) kefir (2) ketchup (2) kiełbasa (4) kiełbaski (3) kiełki (1) kiszone (1) kleń (1) klopsiki (4) kluseczki (2) kluski (7) kminek (5) knedle (2) kokos (1) koktail (2) kolendra (3) Kolumbia (4) kompot (2) koncentrat pomidorowy (4) konfitura (1) konfitury (2) koniak (1) konkurs (1) koper włoski (1) koperek (10) kotlety (3) krakersy (2) krem (9) krem budyniowy (2) krem karpatkowy (1) kruche ciasto (2) kruszonka (4) Krzyś (1) książki kucharskie (1) Kuba (1) Kucharnia (1) kuchnia chińska (1) kuchnia fińska (1) kuchnia francuska (2) kuchnia grecka (1) kuchnia polska (21) kuchnia regionalna (1) kuchnia rosyjska (1) kuchnia skandynawska (1) kuchnia szwedzka (1) kuchnia żydowska (5) kujawski (1) kukurydza (10) kule (1) Kulinarny Łańcuszek (3) kurczak (28) kurczak wędzony (1) kurki (3) kuskus (2) kwasek cytrynowy (1) kwiaty czarnego bzu (1) lato (6) latte (1) leczo (1) lemon curd (6) leszcz (1) likier (7) likier kawowy (1) likier morelowy (1) likier truskawkowy (1) limonka (1) lipóweczka (1) Liska (1) liście wiśni (1) Litwa (2) locrio (1) lody (17) lukier (1) Luksemburg (4) lunch (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) Łotwa (3) Macedonia (2) Magdalena Basset (1) majeranek (2) majonez (7) mak (15) makaron (18) makowiec (3) malibu (2) malinówka (1) maliny (16) Malta (1) mango (2) marcepan (5) marchew (7) marchewka (18) marmolada (1) Marta Gessler (2) Martha Steward (1) marynata (3) mascarpone (13) masło (4) masło orzechowe (1) maślanka (6) matjasy (1) mazurek (6) mąka bezglutenowa (1) mąka gryczana (1) mąka jęczmienna (1) mąka kokosowa (1) mąka orkiszowa (4) mąka owsiana (1) mąka pszenna (4) mąka razowa (2) mąka żytnia (15) Meksyk (5) melasa (5) melisa (1) mielone (4) mięso (6) mięso mielone (2) mięta (6) migdały (13) miód (9) mirabelki (2) mleko (12) mleko kokosowe (5) mleko skondensowane (7) mleko w proszku (3) młoda kapusta (1) moqueca (1) morele (14) mortadela (1) mozarella (2) mrożonka (1) muffinki (22) musaka (1) musztarda (8) nagroda (2) naleśniki (4) nalewka (15) nalewka agrestowa (1) nalewka winogronowa (1) napoje (1) napój (4) nasiona dyni (2) natka (3) Niemcy (2) Nigella (7) nutella (3) obiad (34) ocet (8) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (6) ogórki kiszone (5) ogórki marynowane (2) olej (4) olej kujawski (1) oliwa (2) oliwki (11) oliwski (1) omlet (1) orzechy (15) orzechy laskowe (3) orzechy włoskie (5) orzeszki pinii (1) orzeźwienie (1) otręby (2) owoce (1) owsiane (1) pancaces (1) panierka (1) panna cotta (4) papryka (36) papryka marynowana (2) parfait (1) parmezan (1) parówki (3) parzucha (1) pascha (1) pasteryzacja (1) pasztet (6) pate fermentee (1) pavlova (1) pączki (1) pestki (2) pestki dyni (3) pesto (2) pete fermentee (1) pędy sosny (1) piana (1) pianka (1) pieczarki (15) pieczeń (1) pieczona ryba (5) pieczone warzywa (1) piegus (1) Piekarnia (1) Piekarnia Amber (2) piekarnik (1) pieprz (2) pieprz ziołowy (1) piernik (2) pierniki (1) pierogi (3) Pierre Hermé (1) pietruszka (2) pigwowiec (1) pilaw (1) piróg (1) pistacje (4) pita (1) piwo (4) pizza (4) placek (3) placki (2) placuszki (4) płatki owsiane (25) pływające wyspy (1) po japońsku (1) podpłomyki (1) polewa (1) polędwiczki (1) pomarańcza (4) pomarańcze (16) pomidorowa (2) pomidory (30) por (9) porter (1) porterówka (2) Portugalia (1) pory (2) porzeczki (2) post (1) powidła (3) poziomki (1) prażenica (1) przekąska (2) przetwory (39) pszenny (1) pudding (2) pulpety (1) pumpernikiel (1) pure (1) rabarbar (17) racuchy (1) racuszki (4) rainbow (1) ratafia (1) ratatouille (1) ratatuj (1) resztki (2) ricotta (2) risotto (1) rodzynki (20) rogaliki (2) rolada (4) roladki (1) romertopf (1) rosa (1) rosja (2) rosół (1) rossiysky (1) rozmaryn (6) rożki (1) różowy (1) rum (4) Rumunia (1) ruskie (1) ryba (1) ryby (3) ryż (16) rzodkiewki (4) salami (1) sałata (5) sałatka (26) san francisco (1) schab (6) schab po mazursku (1) scones (1) seler (5) seler naciowy (2) ser (26) Serbia (2) sernik (27) sernik na zimno (1) sernikobrownie (1) sezam (5) sękacz (1) shake (1) siemię lniane (6) skórka cytrynowa (1) skórka pomarańczowa (1) słodkie ziemniaki (1) słonecznik (11) Słowenia (2) słód (1) smalec (1) smoothie (1) soczewica (3) soda (1) solanka (1) soljanka (1) sos (6) sos sojowy (1) spaghetti (2) Stany Zjednoczone (1) Stany Zjedoczone (1) step by step cook's encyclopedia (1) straciatella (1) strucla (1) struklji (3) styropiań (1) surówka (6) suszone morele (1) suszone pomidory (3) suszone śliwki (4) Sylwester (2) syrop (2) syrop klonowy (2) szalotka (2) szałwia (1) szarlotka (5) szczaw (1) szczypior (1) szczypiorek (1) sznurówki (1) szpajza (1) szparagi (2) szpinak (2) Szwajcaria (1) szynka (3) Śląsk (2) śledzie (9) śledź (5) śliwki (20) ślub (1) śmietana (15) śmietanka (40) śmietanowiec (1) śniadanie (18) święta (40) tagliatelle (1) tahini (1) tarta (6) Tatter (6) terrina (2) Thang Zhong (2) tiramisu (3) torcik (5) tort (28) tortellini (2) tortilla (1) tosty (1) truskawki (27) tuńczyk (4) Turcja (1) twarożek (4) twaróg (25) tymianek (4) tzatziki (2) urodziny (9) USA (3) Veracruz (1) wanilia (11) warzywa (3) wątroba (1) wątróbka (7) wątróbki (1) weekendowa cukiernia (29) Weekendowa Piekarnia (73) weekendowa piekarnia po godzinach (11) wegetariańskie (9) Wenezuela (1) wesele (1) wędzonka (2) Węgry (2) whiskey (1) Wielka Brytania (4) wielkanoc (48) wieniec (1) wieprzowina (3) Wigilia (3) wino (2) wiosennie (62) wiórki kokosowe (10) wiśnie (15) wiśnie kandyzowane (1) Włochy (7) woda z kwiatów pomarańczy (1) wołowina (5) wspólne pieczenie (14) wypiekanie na śniadanie (7) wyróżnienie (1) wytrawne (1) zabaglione (1) zakwas (37) zakwas pszenny (1) zaparka (1) zapiekanka (9) zaproszenie (1) zebra (1) ziarna (3) zielona fasolka (2) ziemniaki (42) zioła prowansalskie (1) Zorra (1) zupa (55) zupa krem (15) zupa owocowa (1) żeberka (2) żelatyna (7) żołądki (1) żółtka (4) żurawina (15) życzenia (2)
 

obcojęzyczne

na zdrowie

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Obserwatorzy

blogi polskie

Szukaj na tym blogu