Oczy carycy



Zobaczyłam ciasto pod tą nazwą u Agi - musiałam zrobić :)

Na zdjęciu wyglądało przepięknie i apetycznie.

 Przepis cytuję za autorką:

Oczy carycy


Ciasto białe:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki  oleju

Ciasto brązowe:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 czerwone galaretki
krem do karpatki - ja miałam z torebki
3/4 szklanki mocnej kawy
Ciasto białe:
Białka ubić na sztywno z cukrem.Dodać pozostałe składniki.

Ciasto brązowe:
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej.
Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto.Wymieszać widelcem(przeciągnąć).
Piec 30 min.
2 galaretki rozpuścić 1 1/2 litra wrzątku. Ostudzić.
Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu (albo zrobić samemu według własnego przepisu).

Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki. Na jednym położyć krem karpatkowy.  Na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą czerwoną galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu.
Przykryć drugim plackiem.
Smacznego!




12 komentarze:

  1. Przez nazwę tego ciasta będę cały wieczór nucić "Stój Katarzyno! Koronę Carów
    Sen taki jak ten może Ci z głowy zdjąć!"
    tj. "Sen Katarzyny" Jacka Kaczmarskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa nazwa i ciasto z pewnością pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie się nazwa podoba :). fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam na pierwsze polskie profesjonalne forum kulinarne w Wielkiej Brytanii :) Stwórzmy miejsce gdzie będziemy się dzielili naszymi doświadczeniami kulinarnymi w UK :)

    Adres forum http://kulinarnie.forumup.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. ahh ostatnio robiłam <3 pyszności! mam sposób aby zdobyć sprzęty kuchenne oraz wiele innych, wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymieniać na co tylko się podoba; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę polecam każdemu ;)) Może nazwa jest średnia, ale wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam to ciasto ale pod nazwą oczy Adama, zupełnie nie wiem czemu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis, serdecznie wszysktim polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nice http://thelandofhacks.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy aby ono nie zaszkodzi ? przecież to z Rosji - Car nas nienawidził - To tylko żart - pyszne ciastko nie ma co kaprysić -

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapowiada się przepysznie :) W jakiej temperaturze piec ciasto? Z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

[*] (1) adżika (2) agrest (2) akcja (5) alkohol (14) amaretti (3) amaretto (6) Amber (1) ameryka (15) amoniak (1) ananas (12) Anglia (2) Ania (1) Anna Maria (1) anyż (1) ANZAC (1) arbuz (2) Armenia (1) aronia (3) Austria (4) awokado (1) Azerbejdżan (5) Babcia Terenia (7) babeczki (9) babka (5) babka gotowana (1) bagietki (2) Bajaderka (10) bakalie (8) bakłażan (3) bambus (1) banany (10) barwniki (1) bataty (1) batoniki (1) bazylia (1) Bertinet (1) beszamel (2) bez nabiału (3) beza (3) bezglutenowe (3) bezmięsne (5) bezy (4) biała czekolada (18) biała kiełbasa (3) białe wino (6) białka (7) Białoruś (2) biga (1) bigos (1) biszkopt (5) biszkopty (2) bliny (1) boczek (6) Bolilos (1) bomba (1) borówki (2) botwinka (2) Boże Narodzenie (64) bób (2) brandy (2) Brazylia (1) brązowy cukier (1) brązowy ryż (1) brie (1) brioszka (2) brioszki (2) brokuły (7) brown sauce (1) brownies (4) brukiew (1) brzoskwinie (7) budyń (9) bughlama (1) bulgur (1) bułeczki (38) Bułgaria (1) bułka tarta (5) bułki (10) buraczki (8) cappuccino (1) cebula (37) chałka (4) chałwa (3) charlotte russe (1) cheesecake (6) chili (2) Chiny (5) chleb (90) chlebek (1) chlebek turecki (1) chłodnik (3) choinka (1) chrzan (6) chutney (3) ciasta (2) ciasteczka (22) ciasto (74) ciasto francuskie (6) ciasto kruche (1) ciasto parzone (2) ciecierzyca (6) colesław (1) cukier (3) cukinia (14) cupcakes (4) curry (7) cynamon (10) cytryna (13) cytryny (15) czarna porzeczka (1) Czarnogóra (1) czarnuszka (3) czarny bez (2) czarny sezam (1) Czechy (1) czekolada (35) czekoladowy weekend (1) czereśnie (4) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwona soczewica (1) czerwone wino (1) czosnek (17) daktyle (1) Dan Lepard (1) David Lebovitz (3) deser (24) dietetycznie (2) długie pieczenie (1) do piwa (1) do pracy (1) Dominikana (1) Dorotus (2) drozdżowe (5) drożdże (32) drożdżówka (3) drożdżówki (3) drób (5) drugie śniadanie (1) durszlak (2) dynia (22) Dzień Chleba (4) Dzień Jabłka (2) dżem (6) dżem morelowy (2) Ekwador (1) esterhazy (1) Estonia (1) falafel (1) farsz (2) fasola (3) fasolka szparagowa (2) fefernuski (1) Festiwal Dyni (3) festiwal płatków owsianych (1) feta (4) figi (1) filet (1) flamiche (1) focaccia (1) frappe (1) frużelina (2) fusilli (1) galaretka (12) galaretki (1) gałka muszkatałowa (1) gofry (1) gołąbki (1) Gordon Ramsay (1) gotowany (1) goździki (4) granat (1) granola (1) Grecja (3) grill (14) groszek (9) gruszki (9) Gruzja (6) grzanki (2) grzybki marynowane (1) grzyby (8) grzyby suszone (3) hamburger (1) Hamelman (3) herbata (1) herbatniki (2) hiszpania (1) imbir (12) Indonezja (1) indyk (2) jabłka (23) jabłko (2) jagody (18) jagodzianki (1) jajka (28) jajko (2) Jamie Olivier (11) jarskie (8) jednogarnkowiec (1) jeżyny (2) jogurt (21) kahlua (1) kajmak (1) kakao (9) kalafior (8) kalarepka (2) Kanada (1) kanapka (1) kapary (2) kapusta (11) kapusta kiszona (4) kardamon (3) karkówka (1) karmel (3) kasza (3) kasza gryczana (2) kasza jaglana (2) kasza jęczmienna (2) kaszanka (1) kaszka manna (3) Kaszuby (1) kawa (15) kefir (2) ketchup (2) kiełbasa (4) kiełbaski (3) kiełki (1) kiszone (1) kleń (1) klopsiki (4) kluseczki (2) kluski (7) kminek (5) knedle (2) kokos (1) koktail (2) kolendra (3) Kolumbia (4) kompot (2) koncentrat pomidorowy (4) konfitura (1) konfitury (2) koniak (1) konkurs (1) koper włoski (1) koperek (10) kotlety (3) krakersy (2) krem (9) krem budyniowy (2) krem karpatkowy (1) kruche ciasto (2) kruszonka (4) Krzyś (1) książki kucharskie (1) Kuba (1) Kucharnia (1) kuchnia chińska (1) kuchnia fińska (1) kuchnia grecka (1) kuchnia polska (21) kuchnia regionalna (1) kuchnia rosyjska (1) kuchnia skandynawska (1) kuchnia szwedzka (1) kuchnia żydowska (5) kujawski (1) kukurydza (9) kule (1) Kulinarny Łańcuszek (3) kurczak (28) kurczak wędzony (1) kurki (3) kuskus (2) kwasek cytrynowy (1) kwiaty czarnego bzu (1) lato (4) latte (1) leczo (1) lemon curd (5) leszcz (1) likier (7) likier kawowy (1) likier morelowy (1) likier truskawkowy (1) limonka (1) lipóweczka (1) Liska (1) liście wiśni (1) Litwa (2) locrio (1) lody (17) lukier (1) Luksemburg (4) lunch (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) Łotwa (3) Macedonia (2) Magdalena Basset (1) majeranek (2) majonez (6) mak (15) makaron (18) makowiec (3) malibu (2) malinówka (1) maliny (15) Malta (1) mango (2) marcepan (5) marchew (7) marchewka (18) marmolada (1) Marta Gessler (2) Martha Steward (1) marynata (3) mascarpone (12) masło (4) masło orzechowe (1) maślanka (6) matjasy (1) mazurek (6) mąka bezglutenowa (1) mąka gryczana (1) mąka jęczmienna (1) mąka kokosowa (1) mąka orkiszowa (4) mąka owsiana (1) mąka pszenna (4) mąka razowa (2) mąka żytnia (14) Meksyk (5) melasa (5) melisa (1) mielone (4) mięso (6) mięso mielone (2) mięta (6) migdały (13) miód (9) mirabelki (2) mleko (12) mleko kokosowe (5) mleko skondensowane (7) mleko w proszku (3) młoda kapusta (1) moqueca (1) morele (13) mortadela (1) mozarella (2) mrożonka (1) muffinki (20) musaka (1) musztarda (8) nagroda (2) naleśniki (4) nalewka (15) nalewka agrestowa (1) nalewka winogronowa (1) napoje (1) napój (4) nasiona dyni (2) natka (3) Niemcy (2) Nigella (7) nutella (3) obiad (34) ocet (8) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (6) ogórki kiszone (5) ogórki marynowane (2) olej (4) olej kujawski (1) oliwa (2) oliwki (10) oliwski (1) omlet (1) orzechy (15) orzechy laskowe (3) orzechy włoskie (5) orzeszki pinii (1) orzeźwienie (1) otręby (2) owoce (1) owsiane (1) pancaces (1) panierka (1) panna cotta (4) papryka (36) papryka marynowana (2) parfait (1) parmezan (1) parówki (3) parzucha (1) pascha (1) pasteryzacja (1) pasztet (5) pate fermentee (1) pavlova (1) pączki (1) pestki (2) pestki dyni (3) pesto (2) pete fermentee (1) pędy sosny (1) piana (1) pianka (1) pieczarki (14) pieczeń (1) pieczona ryba (5) piegus (1) piekarnik (1) pieprz (2) pieprz ziołowy (1) piernik (2) pierniki (1) pierogi (3) Pierre Hermé (1) pietruszka (2) pigwowiec (1) pilaw (1) piróg (1) pistacje (4) pita (1) piwo (3) pizza (4) placek (3) placki (2) placuszki (4) płatki owsiane (25) pływające wyspy (1) po japońsku (1) podpłomyki (1) polewa (1) polędwiczki (1) pomarańcza (3) pomarańcze (16) pomidorowa (2) pomidory (30) por (9) porter (1) porterówka (2) Portugalia (1) pory (2) porzeczki (2) post (1) powidła (3) poziomki (1) prażenica (1) przekąska (2) przetwory (39) pszenny (1) pudding (2) pulpety (1) pumpernikiel (1) pure (1) rabarbar (17) racuchy (1) racuszki (4) rainbow (1) ratafia (1) ratatouille (1) ratatuj (1) resztki (2) ricotta (1) risotto (1) rodzynki (20) rogaliki (2) rolada (4) roladki (1) romertopf (1) rosa (1) rosja (2) rosół (1) rossiysky (1) rozmaryn (6) rożki (1) różowy (1) rum (4) Rumunia (1) ruskie (1) ryba (1) ryby (3) ryż (16) rzodkiewki (4) salami (1) sałata (4) sałatka (25) san francisco (1) schab (6) schab po mazursku (1) scones (1) seler (5) seler naciowy (2) ser (26) Serbia (2) sernik (27) sernik na zimno (1) sernikobrownie (1) sezam (4) sękacz (1) shake (1) siemię lniane (6) skórka cytrynowa (1) skórka pomarańczowa (1) słodkie ziemniaki (1) słonecznik (11) Słowenia (2) słód (1) smalec (1) smoothie (1) soczewica (2) soda (1) solanka (1) soljanka (1) sos (5) sos sojowy (1) spaghetti (2) Stany Zjednoczone (1) Stany Zjedoczone (1) step by step cook's encyclopedia (1) straciatella (1) strucla (1) struklji (3) styropiań (1) surówka (6) suszone morele (1) suszone pomidory (2) suszone śliwki (4) Sylwester (2) syrop (2) syrop klonowy (2) szalotka (2) szałwia (1) szarlotka (5) szczaw (1) szczypior (1) szczypiorek (1) sznurówki (1) szpajza (1) szparagi (2) szpinak (2) Szwajcaria (1) szynka (3) Śląsk (2) śledzie (9) śledź (4) śliwki (20) ślub (1) śmietana (15) śmietanka (40) śmietanowiec (1) śniadanie (12) święta (39) tagliatelle (1) tarta (6) Tatter (6) terrina (2) Thang Zhong (2) tiramisu (3) torcik (5) tort (27) tortellini (2) tortilla (1) tosty (1) truskawki (27) tuńczyk (4) Turcja (1) twarożek (4) twaróg (25) tymianek (4) tzatziki (2) urodziny (8) USA (3) Veracruz (1) wanilia (11) warzywa (3) wątroba (1) wątróbka (7) wątróbki (1) weekendowa cukiernia (29) Weekendowa Piekarnia (73) weekendowa piekarnia po godzinach (11) wegetariańskie (9) Wenezuela (1) wesele (1) wędzonka (2) Węgry (2) whiskey (1) Wielka Brytania (4) wielkanoc (48) wieniec (1) wieprzowina (3) Wigilia (3) wino (2) wiosennie (62) wiórki kokosowe (10) wiśnie (14) wiśnie kandyzowane (1) Włochy (7) woda z kwiatów pomarańczy (1) wołowina (5) wspólne pieczenie (8) wypiekanie na śniadanie (5) wyróżnienie (1) wytrawne (1) zabaglione (1) zakwas (36) zakwas pszenny (1) zaparka (1) zapiekanka (9) zaproszenie (1) zebra (1) ziarna (3) zielona fasolka (2) ziemniaki (42) zioła prowansalskie (1) Zorra (1) zupa (55) zupa krem (15) zupa owocowa (1) żeberka (2) żelatyna (7) żołądki (1) żółtka (4) żurawina (15) życzenia (2)
 

obcojęzyczne

na zdrowie

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Obserwatorzy

blogi polskie

Szukaj w tym blogu

Ładowanie...