Zobaczyłam ciasto pod tą nazwą u Agi - musiałam zrobić :)
Na zdjęciu wyglądało przepięknie i apetycznie.
Przepis cytuję za autorką:
Oczy carycy
Ciasto białe:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto brązowe:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 czerwone galaretki
krem do karpatki - ja miałam z torebki
3/4 szklanki mocnej kawy
Ciasto białe:
Białka ubić na sztywno z cukrem.Dodać pozostałe składniki.
Ciasto brązowe:
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej.
Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto.Wymieszać widelcem(przeciągnąć).
Piec 30 min.
2 galaretki rozpuścić 1 1/2 litra wrzątku. Ostudzić.
Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu (albo zrobić samemu według własnego przepisu).
Po upieczeniu przekroić ciasto na
dwa placki. Na jednym położyć krem karpatkowy. Na krem ułożyć biszkopty
nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą czerwoną
galaretkę. Na galaretkę
wyłożyć resztę kremu.
Przykryć drugim plackiem.
Smacznego!
Cudowne;)
OdpowiedzUsuńPrzez nazwę tego ciasta będę cały wieczór nucić "Stój Katarzyno! Koronę Carów
OdpowiedzUsuńSen taki jak ten może Ci z głowy zdjąć!"
tj. "Sen Katarzyny" Jacka Kaczmarskiego :)
Ciekawa nazwa i ciasto z pewnością pyszne:)
OdpowiedzUsuńmnie się nazwa podoba :). fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńZapraszam na pierwsze polskie profesjonalne forum kulinarne w Wielkiej Brytanii :) Stwórzmy miejsce gdzie będziemy się dzielili naszymi doświadczeniami kulinarnymi w UK :)
OdpowiedzUsuńAdres forum http://kulinarnie.forumup.co.uk/
ahh ostatnio robiłam <3 pyszności! mam sposób aby zdobyć sprzęty kuchenne oraz wiele innych, wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymieniać na co tylko się podoba; )
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam każdemu ;)) Może nazwa jest średnia, ale wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto ale pod nazwą oczy Adama, zupełnie nie wiem czemu :D
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, serdecznie wszysktim polecam! :)
OdpowiedzUsuńnice http://thelandofhacks.com/
OdpowiedzUsuńCzy aby ono nie zaszkodzi ? przecież to z Rosji - Car nas nienawidził - To tylko żart - pyszne ciastko nie ma co kaprysić -
OdpowiedzUsuńZapowiada się przepysznie :) W jakiej temperaturze piec ciasto? Z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńPodane w ten sposób prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuń