sobota, 13 października 2012

Nadziewane piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami



Znudziły mi się piersi tradycyjnie w panierce i inne wariacje na temat,  które miałam już wypróbowane. Pomyślałam, że nie robiłam jeszcze nigdy nadziewanych mięs, kieszonek, roladek, sakiewek - jak kto lubi. 
W lodówce miałam serek philadelphia i otwarty słoik suszonych pomidorów. Wyszukałam przepisów, pojawiały sie propozycje kurczaka z suszonymi pomidorami i różnego rodzaju serkami. Najbardziej spodobał mi się przepis z orzechami włoskimi, bo byłam przekonana, że takie w szafie mam. Nie miałam. Postanowiłam użyć pistacji - mi smakowało :P 
Jeśli chodzi o formę - z racji różnej wielkości kawałków mięsa próbowałam dwóch form - roladek i kieszonek, zdecydowanie łatwiej i lepiej wychodziły roladki :)

Składniki:

400g piersi z kurczaka
1 opakowanie serka philadelphia naturalnego
1 słoik (może byc napoczęty ;) ) suszonych pomidorów w oliwie
2-3 garści pistacji
przyprawy

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, lekko rozbić, oprószyć solą. Do miseczki przełożyć serek, dodać posiekane pomidory i pistacje, wymieszać. Na każdy kotlet z kurczaka nałożyć warstwę farszu, zwinąć w rulon/roladkę i spiąć wykałaczką. Podsmażyć/zrumienić na patelni. Ułożyć na blaszce, przełożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut (lub według uznania). Smacznego!


2 komentarze:

Facebook Share