poniedziałek, 3 maja 2010

Sernik gotowany


Przepis znalazłam na stronie Spółdzielni Mleczarskiej - teraz nie mogę znaleźć...
Sernik bardzo reprezentacyjny, duży, ciężki, wilgotny, słodki. 

Sernik gotowany

Ciasto:
60 dkg mąki
2 żółtka
¼ litra śmietany 30%
1 łyżeczka sody
½ szklanki cukru lub 2 łyżki miodu

Zagnieść ciasto i upiec 3 placki, do 1 placka dodać kakao. - Moim zdaniem ciasto jest zbyt suche, brakuje masła ?



Masa twarogowa:
1 ½ kg twarogu półtłustego
5 jajek
2 cukry waniliowe
1 kostka masła (200g)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
40 dkg cukru
½ szklanki mleka 2%
Twaróg zmielić, wszystkie składniki razem zagotować.
Gorącą masą przekładać placki.

Smacznego :)




a rok temu też był sernik...



11 komentarzy:

  1. ciężki i wilgotny.. brzmi to pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki wielgachny!
    i wilgotny, oj. cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. jest rewelacyjny!
    zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olbrzymi.. Ale to i lepiej - po co się ograniczać z takimi pysznościami:) Musi smakować genialnie..

    OdpowiedzUsuń
  5. Może taka wielkość w końcu zadowoliłaby mnie i innych znanych mi pożeraczy serników :) Świetny przepis! Zapisuję od razu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały sernik! Jaki duzy i śliczny! Bardzo mi się podoba :) Jeszcze nigdy nie robiłam gotowanego sernika.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda. Jestem fanką gotowanych serników, muszę spróbować tego Twojego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się to zdanie: Przepis znalazłam na stronie Spółdzielni Mleczarskiej. Ciężki i wilgotny to dla mnie wielka zachęta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Reprezentacyjny jak nic! super!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. A u mnie dzisiaj na blogu, nieco podobny. Inne proporcje składników ciasta i masy, ale smak pewnie będzie zbliżony.

    OdpowiedzUsuń

Facebook Share