Ciasto jest pyszne, słodkie, wilgotne i śliwkowe :)
- Ciasto śliwkowe z sernikową falą
200 gram serka kremowego ( ja użyłam twaróg z wiaderka)
1 laska wanilii, środek - ja dałam 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru (do masy serowej)
4 średnie jajka
175 gram miękkiego masła
175 gram ciemnego muscovado
200 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 gram pokrojonych śliwek
Cukier puder do oprószenia
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Formę 28×18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić twaróg, wanilię, 3 łyżki cukru i jedno jajko na gładką masę.
W osobnym naczyniu ubić pozostałe jajka, masło, cukier muscowado, mąkę i proszek do pieczenia - ucierać około 2 mniut, aż masa będzie kremowa.
Połowę masy wyłożyć do formy, na to wyłożyć połowę masy sernikowej, na to połowę śliwek. Powtórzyć - ciasto, sernik, śliwki. Piec około 40-45 minut. Uważać, żeby nie przepiec. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe albo zimne z kulką lodów waniliowych.
Takie warstwowe ciasto serowo- śliwkowe może być pyszne ! Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńOoooo, absolutnie cudowny przepis!!! Wygląda fantastycznie. Koniecznie muszę zrobić, zapisuję go sobie bezzwłocznie :)
OdpowiedzUsuńSuper jest ten przepis:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada,chetnie kiedys upieke takie ciacho,brzmi extra :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ale apetyczne i chyba mi bardzo by smakowało
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam... moglabym tak dlugo, nic, tylko oblizuje sie na sama mysl o takim ciescie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.