skip to main |
skip to sidebar
Znudziły mi się piersi tradycyjnie w panierce i inne wariacje na temat, które miałam już wypróbowane. Pomyślałam, że nie robiłam jeszcze nigdy nadziewanych mięs, kieszonek, roladek, sakiewek - jak kto lubi.
W lodówce miałam serek philadelphia i otwarty słoik suszonych pomidorów. Wyszukałam przepisów, pojawiały sie propozycje kurczaka z suszonymi pomidorami i różnego rodzaju serkami. Najbardziej spodobał mi się przepis z orzechami włoskimi, bo byłam przekonana, że takie w szafie mam. Nie miałam. Postanowiłam użyć pistacji - mi smakowało :P
Jeśli chodzi o formę - z racji różnej wielkości kawałków mięsa próbowałam dwóch form - roladek i kieszonek, zdecydowanie łatwiej i lepiej wychodziły roladki :)
Składniki:
400g piersi z kurczaka
1 opakowanie serka philadelphia naturalnego
1 słoik (może byc napoczęty ;) ) suszonych pomidorów w oliwie
2-3 garści pistacji
przyprawy
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, lekko rozbić, oprószyć solą. Do miseczki przełożyć serek, dodać posiekane pomidory i pistacje, wymieszać. Na każdy kotlet z kurczaka nałożyć warstwę farszu, zwinąć w rulon/roladkę i spiąć wykałaczką. Podsmażyć/zrumienić na patelni. Ułożyć na blaszce, przełożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut (lub według uznania). Smacznego!
bogato nadziane :)
OdpowiedzUsuńspisane- do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń