Zobaczyłam go u Gosi i musiałam upiec....
Trochę zmodyfikowałam i wyszedł szybki, miękki i bardzo puszysty chleb z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 320g letniej wody
- 30g miodu - u mnie gryczany - daje taki leciutki smaczek :)
- 25g świeżych drożdży
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 30g miękkiego masła
- 490g mąki pszennej 650
- 35g mleka w proszku
Wszystkie składniki połączyć razem.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba, to dodać nieco więcej mąki lub wody.
Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 do godzin do wyrośnięcia.
Ja wyrabiałam jak zwykle w maszynie do chleba:
Na dno wlałam wodę z miodem, dodałam sól, mleko w proszku, masło, na wierzch mąkę i na koniec drożdże.
Po
upływie czasu z ciasta uformować podłużny bochenek ( może być
okrągły-wedle uznania) i umieść w formie keksowej wyłożonej papierem do
pieczenia. Przykryć i odstawić na 50 -60 minut do napuszenia.
Przed pieczeniem wierzch naciąć kilka razy ostrym nożem.
W momencie wkładania chleba na dno piekarnika wlewam pół szklanki wody.
Piec przez 30 minut w opadającej temperaturze (10 minut - 230*C, 10 minut 220*C, 10 minut 210*C).
Smacznego :)
Chlebek wygląda znakomicie, pięknie wyrośnięty, z masełkiem idealny !
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek!:)
OdpowiedzUsuńU mnie często babcia robiła własny chleb, a do tego jakaś sałatka - kolacja jak marzenie. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, to polecam sałatkę gyros,a niżej link do strony, gdzie wszystko jest super wyjaśnione. Ja często korzystam z tego przepisu , w różnych wersjach- staram się go modyfikować, zależnie od tego na co mam ochotę:
OdpowiedzUsuńhttp://salatkagyros.pl/salatka-gyros-z-makaronem/
tą kromkę z masłem to porywam :))
OdpowiedzUsuńAle ona (ta kromka) ze Smakowitą ....
OdpowiedzUsuń