Z racji tego, że moja forma do babek (jedyna, jaką udało mi się znaleźć w brytyjskich sklepach! - znalazłam w TK Maxxie zupełnie przypadkiem) jest dość spora, przeliczałam ilość składników x1,5, i zaokrąglałam do całości (co w przypadku jajek oznaczało użycie 5 sztuk ;) )
Składniki
175g cukru
175g masła
230g mąki
3 jajka
125ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (użyłam soku świeżego, ale kupnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dałam aromat)
50g czekolady ciemnej deserowej
100g białej czekolady
Sposób przyrządzenia:
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem (całe szczęście, że to ciasto robiłam jako ostatnie, bo pod sam koniec ucierania silnik miksera nie wytrzymał obciążenia i uległ spaleniu :P) Podczas ucierania dodawaj po jajku. Wlej sok z pomarańczy, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
2. Ciasto podziel na 2 części. Do pierwszej dodaj kawałki ciemnej czekolady, do drugiej aromat waniliowy
3. Forme do babki wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłóż masę waniliową, a następnie masę czekoladową. Masę piec 50 minut w temperaturze 190 stopni (użyj patyczka do sprawdzenia stanu ciasta).
Po upieczeniu wyjmij babkę i poczekaj 10 minut.Wyjmij na kratkę i ostudź.
4. Babkę polej białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (ja zrobiłam dodatkowo zygzaki z polewy czekoladowej, która została mi z babki makowej)
Babka faktycznie wygląda okazale...:) Fajnie, że nawet na obczyźnie udało Ci się znaleźć formę do bab! Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńFormę znalazłam przypadkiem, na kilka dni przed świętami, kiedy już wymyśliłam, że babki będą zrobione w formie babeczek w formie na muffinki :P
OdpowiedzUsuńTK Maxx był jedynym sklepem z takimi formami. W żadnym markecie nie było takich blach. :)