W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam pyszną drożdżówkę nadziewaną tartą marchwią.
Przepis stąd.
Składniki:
50 g drożdże,
500 g mąka,
1/2 szkl ciepła woda,
1/2 szkl ciepłe mleko,
1/2 szkl cukier,
1 szt białko,
1 szt żółtko,
1 szt jajko,
1/4 szkl olej,
szczypta soli,
1 szkl strata marchew,
3 łyzki mak,
skórka z pomarańczy
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, jajko, żółtko, połowę wody i drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie.
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja wyrobiłam ciasto w maszynie :)
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na 2 placki.
Nie doczytałam, zrobiłam jeden wielki :)
Ułożyć na nich marchew, posypać cukrem i makiem oraz startą skórką pomarańczową.
Ja dodałam kawałki kandyzowanego imbiru.
Zalepić placki, posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem. Piec ok 30 min w 180st.
Ja dodałam kawałki kandyzowanego imbiru.
Zalepić placki, posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem. Piec ok 30 min w 180st.
Całe życie w Lublinie, a o marchwiaku pierwszy raz słyszę :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! PO raz pierwszy widzę farsz marchwiowy :)
OdpowiedzUsuń