Przedstawiam kolejną propozycję w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Takiej zupy nie jadłam nigdzie indziej....
Nigdy wcześniej...
Pierwszy raz zjadłam ją w czasie wakacji u mojej Teściowej - wtedy ze świeżego szczawiu.....
Do tej pory nie lubiłam szczawiowej, ta jest całkiem inna...
Składniki:
3 słoiczki szczawiu (wielkości słoiczka dżemu)
2 litry wody
3 łyżki masła
6 jajek
200 ml słodkiej śmietanki
sól, cukier
Szczaw przelać do garnka, dodać wodę i masło, zagotować.
Posolić, pocukrzyć - zupa jest słodko kwaśna.
Postawić na małym gazie.
Jajka roztrzepać, przez durszlak z dużymi dziurami przelać do gotującej się zupy.
Chwilę pogotować, doprawić do smaku, zestawić z ognia.
Delikatnie wlać śmietankę cały czas mieszając.
Smacznego:)
Ja też w żadnym innym kraju nie spotkałam się ze szczawiową :) I dobrze - to takie nasze dobro narodowe :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa dodaję kwaśną śmietanę zamiast słodkiej
OdpowiedzUsuń