Mieszkał w wynajętym pokoju i stołował się tamże.
W wakacje pojechaliśmy całą rodziną na wakacje do Budapesztu, nocowaliśmy u miłej pani gospodyni.
Stamtąd moja mama przywiozła przepis na leczo, który do dziś jest wykorzystywany w naszej rodzinie.
Przepis jest prościutki:
1 kg marchewki
1 kg cebuli
1 kg papryki (ważonej po oczyszczeniu)
1 kg pomidorów (można obrać ze skórki, ale nie jest to niezbędne)
pół szklanki oleju
Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę oczyszczamy i kroimy w paski, pomidory w kostkę.
Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy marchewkę, podsmażamy. Dorzucamy cebulę i paprykę, na koniec pomidory. Chwilę dusimy, doprawiamy solą.
Leczo przekładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego :)
O! Nie wiedziałam, że do leczo dodaje się marchewkę ! Musze takie wypróbować...
OdpowiedzUsuńoj,pycha musi byc :))
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńMam dla Was małą niespodziankę na moim blogu :)
http://anulaskitchen.blogspot.com/2009/08/what-great-day.html
Pozdrawiam,
Anula.
Przed chwileczką zrobione (leciutko zmodyfikowane) i rewelacja, pucha :))) jestem zachwycony i już "obżarty".
OdpowiedzUsuńModyfikacja polegała na dodaniu jeszcze:
0,5 kg pieczarek,
1 szt.(ok.15g) Habanero (Extra ostra papryczka),
jak i zmniejszyłem do 45 g oleju;
oraz dodane przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, papryka mielona ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie,
oraz "symbolicznie" soli, przyprawy kucharek, chili, bazylii i tymianku.
Bardzo dziękuję za uznanie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Dla uściślenia jeszcze mojej modyfikacji było:
OdpowiedzUsuń100g koncentratu pomidorowego - wypadło z pamięci przy wpisywaniu ;(
pięknie wyszło,dzięki.
OdpowiedzUsuńna zimę jak znalazł
OdpowiedzUsuńja daję więcej pomidorów, nadaja smaku
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki.
OdpowiedzUsuńCiekawa potrawa
OdpowiedzUsuńW sam raz na zimowe wieczory
OdpowiedzUsuńPolecam z pomidorów i papryki ściągnąć skórkę ( pomidory wrzucamy do gorącej a potem do zimnej wody, a paprykę pieczemy). Można dodać trochę soli, cukru i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wrzucam też fasolka szparagową. Fajny zestaw na zimę.
OdpowiedzUsuń