środa, 19 sierpnia 2009

Leczo - przepis przywieziony z Budapesztu




W latach siedemdziesiątych mój tata był służbowo w Budapeszcie.
Mieszkał w wynajętym pokoju i stołował się tamże.
W wakacje pojechaliśmy całą rodziną na wakacje do Budapesztu, nocowaliśmy u miłej pani gospodyni.
Stamtąd moja mama przywiozła przepis na leczo, który do dziś jest wykorzystywany w naszej rodzinie.
Przepis jest prościutki:

1 kg marchewki
1 kg cebuli
1 kg papryki (ważonej po oczyszczeniu)
1 kg pomidorów (można obrać ze skórki, ale nie jest to niezbędne)
pół szklanki oleju



Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę oczyszczamy i kroimy w paski, pomidory w kostkę.
Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy marchewkę, podsmażamy. Dorzucamy cebulę i paprykę, na koniec pomidory. Chwilę dusimy, doprawiamy solą.
Leczo przekładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut.

Smacznego :)



Pomidorowy Sezon 2009

Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

14 komentarzy:

  1. O! Nie wiedziałam, że do leczo dodaje się marchewkę ! Musze takie wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    Mam dla Was małą niespodziankę na moim blogu :)
    http://anulaskitchen.blogspot.com/2009/08/what-great-day.html
    Pozdrawiam,
    Anula.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przed chwileczką zrobione (leciutko zmodyfikowane) i rewelacja, pucha :))) jestem zachwycony i już "obżarty".
    Modyfikacja polegała na dodaniu jeszcze:
    0,5 kg pieczarek,
    1 szt.(ok.15g) Habanero (Extra ostra papryczka),
    jak i zmniejszyłem do 45 g oleju;
    oraz dodane przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, papryka mielona ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie,
    oraz "symbolicznie" soli, przyprawy kucharek, chili, bazylii i tymianku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za uznanie :)
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla uściślenia jeszcze mojej modyfikacji było:
    100g koncentratu pomidorowego - wypadło z pamięci przy wpisywaniu ;(

    OdpowiedzUsuń
  6. ja daję więcej pomidorów, nadaja smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. W sam raz na zimowe wieczory

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam z pomidorów i papryki ściągnąć skórkę ( pomidory wrzucamy do gorącej a potem do zimnej wody, a paprykę pieczemy). Można dodać trochę soli, cukru i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wrzucam też fasolka szparagową. Fajny zestaw na zimę.

    OdpowiedzUsuń