Znowu mi się udało wspólnie coś upiec :)
Tym razem z Małgosią.
Chlebek na zakwasie z dynią z tej strony http://gotujebolubi.pl/
Użyłam pieczonej dyni hokkaido - dlatego może chleb jest ciężki, wilgotny i trochę przypomina w konsystencji ciasto...
Przepis podaję za autorką:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
1 szklanka mąki żytniej chlebowej
1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
1 szklanka wody
6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
1/2 szklanki puree z dyni - u mnie 200 g pieczonej dyni hokkaido
100 g pestek ze słonecznika
1 płaska łyżka soli
Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszaj w misce. Ciasto wyrabiaj mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodaj pestki słonecznika i miksuj tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.
Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełóż do foremki keksowej, wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Odstaw do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremki. Smacznego!
W Ezoterycznym wzięły udział następujące osoby:
Justyna z bloga Mama i pomocnicy
Dobrawka z bloga Bona A petita
Joanna z bloga Notatki kulinarne
Joanna z bloga Różowa kuchnia
Ala z bloga Ala piecze i gotuje
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Bożena ponownie tutaj
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Dorota ponownie tutaj
Iwona z bloga Ivka w kuchni
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Karolina z bloga Porcelanowa
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Karolina z bloga Porcelanowa
U mnie też dziś było "na dyniowo" :)
OdpowiedzUsuńJa chlebek będę piekła jutro, dziś były bułeczki..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńChlebek cudny, mój czeka na rozkrojenie ale musi wystygnąć. Fajnie sie razem bawiliśmy, dziekuję :-)
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek, dziękuję za wspólnie spędzony czas przy piekarniku :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Szkoda, że nie miałam zakwasu! Dzięki za wspólne pieczenie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniałe spotkanie :) proszę o dopisanie wszystkich osób które wzięły udział w Ezoterycznym spotkaniu - takie są zasady:) możesz podejrzeć u mnie lub w wydarzeniu tam gdzie wkleiłaś swój link:) Dzięki
OdpowiedzUsuńChlebek apetyczny, ja piekłam bułki. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie :) dziękuję za wspólne pieczenie !
OdpowiedzUsuńbardzo często piekę taki chleb, a dodaję do niego nie tylko pestki dyni, ale w zasadzie wszystkie jakie akurat mam w domu :)
OdpowiedzUsuńIdealna przekąska do pracy.
OdpowiedzUsuńChlebek: palce lizać! Idealny na zaczynający się właśnie sezon dyniowy. Polecam i dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń