Zupa pyszna, najlepsza ze świeżych ryb słodkowodnych.
Robiłam ją też z mrożonych filetów ryb morskich - też była dobra, ale ta pierwsza lepsza.....
Przepis stąd.
Składniki: (6 porcji)
50-70 dag filetów z ryby słodkowodnej (bez ości i bez skóry!)
1 cebula
1 duży kiszony ogórek (i ewentualnie sos z kiszenia ogórków)
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki kaparów
10 oliwek bez pestek (dałam czarne dla kontrastu)
1-2 łyżki oliwy
1 listek laurowy
1,5 litra wywaru rybnego
sól i pieprz
2-4 ziarenka ziela angielskiego
do podania:
6 plasterków cytryny
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w półplasterki. Oliwki posiekać.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (2×2 cm).
Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie wraz z kaparami. Dodać przecier pomidorowy i krótko smażyć.
Do garnka z gorącym wywarem rybnym włożyć usmażoną cebulę z kaparami i przecierem pomidorowym, ogórki oraz oliwki. Gotować razem około 15 minut. Dodać rybę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 minut (aby ryba była ugotowana, ale się nie rozpadała!). Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem z kiszonych ogórków. (Uwaga: Zupa musi mieć zdecydowanie kwaskowy posmak!)
Solankę podawać z plasterkiem cytryny, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam ryby, a w takiej postaci muszą się świetnie prezentować i co ważniejsze - smakować :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa soljanka, potrawa z Syberii nie ma połowy tych składników, a w szczególności kaparów, cytryny, oliwek itp. Oryginalna soljanka jest po prostu rosołem ugotowanym na rybach słodkowodnych.
OdpowiedzUsuń