Składniki:
- 3 galaretki
- 2 bite śmietany w proszku (może być 'light' - na wodzie)
Zagotować wodę i rozpuścić pierwszą galaretkę w połowie zalecanej wody.
Wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić, wlać do foremki (np. plastikowy pojemnik)
Jak stężeje przygotować drugą galaretkę (znów połowa zalecanej wody).
Ubić bitą śmietanę (z fixa - połowa zalecanej wody/mleka).
Powoli wlewać galaretkę do śmietany i mieszać.
Wlać jako drugą warstwę do foremki (na galaretkę)
Jak stężeje przygotować ostatnią warstwę - rozpuścić galaretkę (znów połowa zalecanej wody). Ubić bitą śmietanę (z fixa - połowa zalecanej wody/mleka).
Powoli wlewać galaretkę do śmietany i mieszać.
Wlać jako ostatnią warstwę do foremki (na galaretkę).
I całość do lodówki.
Jak stężeje można wyjąć z foremki - zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie (żeby galaretka lekko się rozpuściła na wierzchu), odwrócić foremkę i zawartość powinna "wypaść" na talerz.
Dla wersji bez wyciągania z foremki odwrócić kolejność warst - czysta galaretka na wierzchu.
przepięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobne ciasto, tylko zamiast pianki ze śmietany daję niesłodzone mleko skondensowane i najpierw ubijam galaretkę na pianę, a później dodaję zimne mleko
OdpowiedzUsuńgenialne ciasto. przypomina lato :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!! Zgadzam się z Paulą! :)
OdpowiedzUsuńpysznie kolorowy!
OdpowiedzUsuńZapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Jak ładnie kolorowe ciasto:) Samo zdjęcie poprawiło mi trochę zimowy humor. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńFajny i pyszny deser!:)
OdpowiedzUsuńWspaniały śmietanowiec! Zrobię kiedyś:)
OdpowiedzUsuńTęczowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu szukałem sensownego opisu tego ciasta :) Wielkie dzięki.
OdpowiedzUsuń