Przepis jeszcze świąteczny....
Zrobiłam masę makową jak zwykle...
Użyłam, niestety maku mielonego..
I za mało go odcisnęłam.
Do zawijanych makowców nie za bardzo się nadawała...
Znalazłam u Asi przepis na makowiec bez ciasta.
Przerobiłam na wersję bezmleczną.
Przepis poniżej:
Składniki:
• 850 g gotowej masy makowej
• 130 g mielonych migdałów
• 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
• 1/2 puszki mleka kokosowego
• 150 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
• 1/3 puszki mleka kokosowego
• 100 g gorzkiej czekolady
• wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
- Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi.
- Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Zmiksować z mlekiem kokosowym oraz posiekaną czekoladą.
- Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej będzie wilgotny, trzeba go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby się podsuszył.
- Na parze rozpuścić czekoladę z mlekiem kokosowym, posmarować makowiec i ozdobić wiśniami.
Smacznego :)
Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka zabawa z wypiekami.
OdpowiedzUsuń