skip to main |
skip to sidebar
Pyszne - wilgotne i aromatyczne ciasto z wiórków kokosowych i mąki kokosowej.
Proste, jak mufinki - w jednej misce suche, w drugiej mokre, wszystko wymieszać, wlać do formy, wstawić do piekarnika, po godzinie wyjąć pachnące ciasto.
Przepis znaleziony u Kingi Paruzel.
Przepis cytuję z moimi zmianami:
Składniki:
6 jajek
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki mleka ryżowego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 jabłka
skórka starta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
½ szklanki mąki kokosowej
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika - sprawdzić, czy nie ma mąki w składzie !!!
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Podłużną większą formę (taką do pasztetu) wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w
jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno
jabłko (nie obrane) i ponownie całość wymieszać
3. W drugiej misce wymieszać pozostałe, suche składniki.
4. Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej
formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki jabłko. Przed
pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
5. Ciasto piec 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.
Smacznego :)
jak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i na pewno pyszne! Szkoda, że mąka kokosowa jest taka droga;<
OdpowiedzUsuńMożna zrobić bez startego jabłka?
OdpowiedzUsuńwłaśnie czy jabłko można zastapić innym owocem ?
OdpowiedzUsuńCzy sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia. Ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można :)
Usuń