wtorek, 7 września 2010

Śliwki w kremie śmietankowym




Pyszna wersja tarty ze śliwkami - przepis znaleziony na cincinie - podany przez Małą Mi.

Przepis cytuję za autorką:

Składniki:
12 łyżek czubatych mąki (przesianej) - 250 g
6 łyżek płaskich cukru
1/3 kostki masła, rozpuszczonego
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
szczypta soli

owoce

na krem:śmietanka UHT 12% ok. 250g (ja użyłam 18% w kubku)
3 łyżki mąki kartoflanej, czubate
2 jajka
4-6 łyżek cukru
cukier waniliowy

1. Masło rozpuszczamy w rondelku.Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do całkowitego połączenia na spójną masę, podsypując mąki dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
Taka ilość starcza na cienką warstwę pod tartę w tortownicy śr. 24 cm
Ciasto może chwilę 'odpocząć" w lodówce, lecz nie musi. W chwilach pospiechu robiłam od razu i było równie smaczne. Natomiast, jeśli chcesz z niego zrobić też kruszonkę, schowaj je do lodówki lub zamrażarki, potem ładnie się ściera na tarce.
Spód najpierw (nie zapominając ponakłuwać go widelcem), podpiekamy ok. 20 min w 180st, do lekkiego podrumienienia.

2. W tym czasie przygotowujemy owoce. Nadają się każde owoce twarde - jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie śliwkowym zawsze robię ze śliwkami, wtedy jest najpyszniejsze.

3. Jabłka/gruszki obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem cytrynowym, wtedy nie ściemnieją.
Jeśli robimy ze śliwek, kroimy je na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę i ustawiamy na cieście rozcięciem do góry.

4. Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.

5. Gdy spód się już podpiecze, wykładamy przygotowane owoce i zalewamy je sosem.
Zapiekamy 30-35 min w 180st.

Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero potem kroimy.

Z samego ciasta wychodzą także przepyszne kruche ciasteczka.
Smacznego :)





Inne ciasta ze śliwkami na naszym blogu:








13 komentarzy:

  1. na tym przedostatnim zdjęciu to aż osa przyleciała zwabiona słodkościami. i wcale jej się nie dziwię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie wygląda ja sobie zapisuję...;) i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Ale bym spróbowała,właśnie piję kawę...

    OdpowiedzUsuń
  4. to podobne do mojego ostatniego. śliwki świetnie się komponują z takim kremem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliwki w tym kremie muszą smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne, smakowite serduszko :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda po prostu rewelacyjnie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cuuudownie wygląda!
    Ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowitości:) Posmakowałaby mi, i to bardzo!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. rozpływam się na samą myśl o smaku tej tarty...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeju, ale bym ją zjadła..., zrobiła też... bym... przepiękna...:)krem - sos... - mniam:) Słodkich snów:)
    Aaaa, jak ja lubię zdjęcie profilowe...:):):)

    OdpowiedzUsuń
  13. Krem śmietankowy brzmi pysznie. Tylko jakoś te śliwki, kojarzą mi sie tylko z zwykłymi ucieranymi ciastami, albo drożdżowymi. Chyba muszę się przełamać

    OdpowiedzUsuń