poniedziałek, 6 września 2010

Zupa ziemniaczana z kurkami

Pyszna letnia zupa.

Składniki:
1 kg ziemniaów
1/2 kg kurek
1 cebula
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 łyżki mąki
200 ml śmietanki

Ziemniaki obrać i pokroić drobno. Kurki umyć, oczyścić, większe pokroić. Cebulę posiekać drobno.
Ziemniaki ugotować, cebulę podsmażyć z kurkami na maśle, wrzucić do ziemniaków. Pogotować razem jeszcze 5 minut, dodać natkę i mąkę rozbełtaną ze śmietanką, zagotować.
smacznego :)






Rok temu piekliśmy chleb z oliwkami na zakwasie:



i testowaliśmy nalewkę orzechową na sposób włoski:



10 komentarzy:

  1. zupa z kurkami musi być pyszna;)
    i ta miseczka o pięknym kształcie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że na naszych stołach zaczynają gościc zuoy. Nie dziwnię sie - w taka pogode każdy ma ochotę sie ogrzać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać, że już jesień zawitała do kuchni. taka zupka to fajna sprawa. Genialnie poprawia humor :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam, że dawno już nie robiłam żadnej zupy. Ta by była idealna na wrześniowe pochmurne popołudnie (:

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie zjadłabym takiej zupy, będzie trzeba odgapić i zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kurkową na początku lata.Trzeba powtórzyć...

    OdpowiedzUsuń
  7. Z kurkami, mniam! Zjadłabym takiej gorącej zupki bo mi zimno.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. och, jaka wspaniała! ziemniaki z kurkami w jednym garnku... co za aromat, co za smak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzieki za przepis :) Cos takiego chodzilo mi akurat po glowie na kupione podgrzybki i sprawdzilo sie w zupelnosci. Tylko... smietanka ci sie nie warzy, jak zagotowujesz zupe po jej dodaniu? Ja z tym strasznie ostrozna jestem, bo mi sie wszystko warzy :-\

    OdpowiedzUsuń