czwartek, 12 sierpnia 2010

Dominikana: Locrio de Pollo


Jest to najpopularniejsza wersja klasycznego locrio, potrawki z kurczaka w stylu hiszpańskiej paelli.
Przepis ze strony Dominican cooking.
Porcja dla 4 osób, ale ja robiłam z połowy składników i 4 osoby się najadły...

Składniki:

* 1 kg. kurczaka - u mnie filet z piersi
* 4 szklanki ryżu - najlepszy Arborio
* 7 szklanek wody
* 5 łyżek oliwy
* 1 łyżeczka cukru
* 4 łyżki koncentratupomidorowego
* 1 / 4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki - miałam tylko czerwoną....
* 1 szczypta oregano - dałam gałązkę świeżego
* 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
* 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
* 1 / 8 szklanki pokrojonych oliwek
* 1 / 4 szklanki pokrojonego w kostkę selera - nie miałam, nie dałam
* 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka posiekanej kolendry - nie dałam
* 1 / 2 łyżeczki tymianku - dałam gałązkę świeżego
* Sól


Przygotowanie:

1. Kurczaka pokroić w kawałki i natrzeć cytryną. Umieścić kurczaka z papryką, oregano, czosnkiem, pieprzem, oliwkami, natką pietruszki,kolendrą i tymiankiem.
2. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać cukier do gorącej oliwy i podgrzewać, aż stanie się ciemnobrązowy. Dodać kurczaka (oczyścić z warzyw i zieleniny). Przykryć i zostawić na średnim ogniu przez dziesięć minut, dodać łyżeczkę wody, aby zapobiec spalania. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać wodę i gotować na wolnym ogniu. Dodać sól do smaku.
3. Doprowadzić do wrzenia, dodać ryż i pozostawić na średnim ogniu mieszając regularnie, aby zapobiec przywieraniu ryżu do dna. Gdy woda wyparuje przykryć pokrywką i dusić na maleńkim ogniu przez 15 minut. Odkryć, wymieszać i dodać pozostałą oliwę. Nakryć ponownie, odczekać kolejne pięć minut. Sprawdzić, czy ryż jest dobrze ugotowany.
4. Podawać na ciepło z sałatą.



Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Kurczak na 1000sposobów


rok temu jedliśmy pyszne lody morelowe:



i cukinie faszerowane:



8 komentarzy:

  1. A te podane ilości są już na połowę porcji? Bo mam ochotę zrobić, ale chyba jeszcze z połowy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Podane ilości są na całą porcję.

    OdpowiedzUsuń
  3. My dominican friends always cook this delicious dish.
    Your locrio looks fantastic!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dalej jak wczoraj widziałem ten przepis, a ponieważ ryż z kurczakiem był u nas całkiem niedawno, to wybrałem danie z indykiem;-)
    Z resztą na tej stronie jest sporo ciekawych dań, więc na Dominikanie zatrzymamy za czas jakiś aż na dwa tygodnie;-)
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryż z kurczakiem zawsze wychodzi bardzo smaczny. Danie jak dla mojej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie się zapowiada takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi prosto ale egzotycznie i pysznie....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapowiada sie fajne i smaczne jedzonko:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń