niedziela, 22 sierpnia 2010

Panna cotta z jogurtem, galaretką i borówkami


Panna cotta to taki letni deser - świetnie łączy się z owocami...

Kolejna wersja poniżej:

Składniki:
600 g śmietanki kremówki (30%)
300 g jogurtu naturalnego
6 łyżeczeki żelatyny
1 laska wanilii
1/2 szklanki cukru


3 kolorowe galaretki
małe pudełko borówek (200g)



Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu, wystudzić, wylać na tacę albo inne płaskie naczynie, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu galaretki pokroić, wymieszać z borówkami, włożyć do dużej misy albo szklaneczek.

Przekrojoną wanilię zagotować ze śmietanką i cukrem.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dobrze rozpuścić. Ostudzić, wymieszać z jogurtem. 

Galaretki zalać masą śmietankową, włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Wyjąć i podawać.
Smacznego :)





Rok temu:


5 komentarzy:

  1. cudowna. już taka... domowa! inaczej nie wiem, jak to określic. świetna ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie, prześwietna :) strasznie kolorowa i sie trzyma!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł i rewelacyjny wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to jest pyszne:) i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale słodkości.. ale kolory

    OdpowiedzUsuń