poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Kolumbia: Albóndigas de Pescado - kotleciki rybne


Bardzo smaczna alternatywa np. dla paluszków rybnych.
Przepis ze strony My Colombian Recipies.

Składniki
(10 do 12 kulek rybnych)

1/2 kg filetów rybnych
sól i pieprz
1 liść laurowy
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/4 szklanki drobno posiekanej papryką
3 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry - dałam natkę pietruszki
1 łyżka mleka
2 jajka, roztrzepane
1/2 szklanki bułki tartej

1 jajko, roztrzepane
1/2 szklanki mąki - następnym razem użyję bułki tartej
1/4 szklanki oleju do smażenia


1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, paprykę, czosnek, kolendrę, sól, i pieprz, dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.

2. Zagotować 2 szklanki wody z solą, liściem laurowym i pieprzem, włożyć rybę, gotować około 8-10 minut.

3. Przełożyć rybę do dużej miski i zostawić do ostygnięcia. Rozdrobnić rybę widelcem i wymieszać z bułką tartą, mlekiem i 2 jajkami. Dodać ugotowane warzywa i dobrze wymieszać. Przykryć i chłodzić w lodówce przez 15 minut. Uformować nieduże klopsiki.

4. Wsypać mąkę na talerz, jajko rozbić widelcem w miseczce. Kulki rybne zanurzać w jajku, następnie w mące.

5. Rozgrzać olej na patelni, smażyć kulki po 4-5 minut z każdej strony. Wykładać na papierowy ręcznik. Podawać na gorąco z ulubionym sosem i cytryną.

Smacznego:)






rok temu na blogu:


9 komentarzy:

  1. ostatnio również robiłam rybne kotleciki - bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam, ale na pewno zrobię kotleciki rybne
    ale bym zjadła na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie fajne:) i jak apetycznie wugladaja:)
    musze kiedys zrobic takie rybne kotleciki, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takimi kotlecikami to i ja bym nie pogardzila :) Wygladaja przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba sobie zafundujemy takie kotleciki jak dotrzemy do Kolumbii;-)
    A tak przy okazji, to wyobraź sobie, że ja dzięki tej naszej zabawie sam potrafiłem przetłumaczyć nazwę tego dania??;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł dla urozmaicenia dań z ryb :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kotleciki. Ostatnio robiłam podobne, ale inne. Chętnie przetestuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. mm... rybne przysmaki.
    ryby, cenione przeze mnie za swe bogactwo, rzadko się pojawiają na naszych stołach. a szkoda...

    Twoje wyglądają tak apetycznie, że wiele osób z pewnością to zmieni ;] a ja na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń