wtorek, 24 sierpnia 2010

Migdałowe ciasto z malinami i amaretti


Pyszne, letnie ciasto z chrupiącą skorupką.
Przepis Meety K.

Składniki:

140g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g zmielonych migdałów
175g miękkiego masła
175g cukru muscovado
3 jajka
140g Amaretti, pokruszonych w grube kawałki
skórka z 2 cytryn - nie dałam (zapomniałam)
250 g świeżych malin
Cukier puder do posypania


1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Formę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać jajka po jednym, cały czas ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i zmielone migdały.

3. Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą część wlać do formy. Połowę ciasteczek amaretti wysypać na ciasto, posypać 1/3 malin.

4. Pozostałe ciasto wyłożyć na amaretti i maliny i delikatnie rozprowadzić. Posypać resztą amaretti i malin.

5. Piec 55 minut do 60 minut. Zostawić do ostygnięcia przez 15 minut w formie. Posypać lekko cukrem pudrem przed podaniem.

6. Można podać z bitą śmietaną wymieszaną z odrobiną skórki cytrynowej.

Ciasto można trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 dni.


Na 
zdrowie! Maliny!

rok temu piekliśmy drożdżówkę z mirabelkami:




4 komentarze:

  1. Jakie pyszne ciacho! Migdałki i maliny - coś pysznego:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nazwa urzeka. kusi.
    a wygląd? zachwyca.
    piękne ciasto ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto. Mogłabym zjeść od razu połowę.

    OdpowiedzUsuń