niedziela, 13 czerwca 2010

Charlotte Russe


Przepis na roladki od Dziuni, a dalej to improwizacja :)

Roladę zrobiłam podwójnie - miałam dużą miskę.

Ciasto-rolada - wszystko *2 :




5 jaj
5 łyżek drobnego cukru albo cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli


Do środka rolad:
3 galaretki truskawkowe
300 g truskawek

Do środka charlotte:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki żelatyny - za mało !!!! - następnym razem dam 3-4 łyżki
4 łyżki cukru
2 żółtka
600ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3 opakowania śmietanfixu
500 g truskawek

Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno z solą,pod koniec ubijania dodać stopniowo 3 łyżki cukru.Do żółtek dodać resztę cukru i też ubić do białości. Dodać żółtka do białek ostrożnie wymieszać rózgą i stopniowo dodawać przesianą mąkę.Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.10-15 minut,pilnować żeby się nie przypaliło.Ciasto po wyjęciu wyłożyć do góry papierem na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,ostrożnie obciąć ostrym nożem wyschnięte brzegi i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.Zostawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w połowie wody, przestudzić. Truskawki zmiksować, wymieszać z galaretką. Kiedy zaczną tężeć rozwinąć roladę,rozłożyć równomiernie galaretkę i ostrożnie zwinąć roladę(nie ściskać). Zostawić do zastygnięcia w zimnym miejscu. Można owinąć roladę folią spożywczą,żeby się nie rozjechała.

Ugotować budyń, wmiksować żółtka. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, napęczniałą wmieszać do budyniu, wystudzić Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfiksem, wymieszać z resztą kremu.

Przygotować sporą,możliwie najbardziej 'okrągłą' miskę-wyłożyć ją folią spożywczą,ok.2 warstwy folii żeby się nie porwała przy wyjmowaniu ciasta i tak żeby wystawała naokoło po to żeby przykryć wierzch.
Stężałą roladę pokroić w ok.1-1,5 cm plastry.Wyłożyć plastrami miskę tworząc ścianki półkuli.Zostawić parę najbrzydszych plastrów na wierzch.

Do wnętrza wlać masę budyniową wymieszaną z pokrojonymi truskawkami, nakryć resztą rolady, zafoliować i wstawić na noc do lodówki.
Po zastygnięciu delikatnie wyrzucić na talerz, ozdobić śmietaną i owocami.

Moja charlotte niestety rozjechała się, dlatego nie ma zdjęcia wnętrza....
Ale wystarczy dać więcej żelatyny i będzie OK :)

Smacznego :)


Sezon Truskawkowy 2010


rok temu :


a dzień wcześniej:

7 komentarzy:

  1. ależ to ładnie. czaję się na ten przepis, ale jakoś mnie tak onieśmiela :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie ten przepis na razie przerasta, tym bardziej chylę czoła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! I pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, piękne! Zdecydowanie je się też oczami, ale smak też musi być boski.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, mniam :) ile razy sięprzybieram do tego deseru tyle razy idę na łatwiznę czyli wykładam formę gotowymi biszkoptami... musze się poprawić ;)

    OdpowiedzUsuń