poniedziałek, 14 czerwca 2010

Makaron zapiekany ze szparagami i serem brie


Pyszna zapiekanka z makaronu z sosem serowo szparagowym.

Składniki:
1 paczka makaronu wstążki
1 pęczek białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
50 g szynki pokrojonej w kosteczkę
1 trójkąt sera brie
1 szklanka mleka
2 żółtka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 łyżki tartego parmezanu



Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Szparagi ugotować - osobno główki, osobno resztę (resztę chwilę dłużej). Mleko zagotować, zmiksować z nóżkami szparagów i pokruszonym serem. Dodać żółtka, zmiksować, doprawić, dodać szynkę.
Makaron wymieszać z sosem i główkami szparagów, włożyć do miski wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C. Zapiekać 20 minut, posypać parmezanem, piec jeszcze 5 minut.
Podawać.
Smacznego :)




a rok temu na blogu:





3 komentarze:

  1. Mniam pysznie wygląda ta zapiekanka!:))
    Pozdrowienia:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oszalałam w tym roku na punkcie szparagów...pod taką postacią na pewno się pojawią, jeśli jeszcze je zdążę upolować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi smakowicie , szparagi w takim sosie muszą smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń