wtorek, 15 czerwca 2010

Tort śmietanowo cytrynowy z truskawkami


Pyszny, lekki tort z truskawkami - w sam raz na letnie popołudnie w ogrodzie...
Niestety, zdjęć środka nie udało mi się zrobić..


Składniki na biszkopt do tortownicy 26 cm:
  • 7 jajek
  • 1 i 1/8 szklanki cukru
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i kisiele wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 




Do nasączenia blatów:
  • 250 ml zielonej lub białej herbaty (ostudzonej)
  • 120 ml likieru cytrynowego lub limoncello
Wymieszać.
Składniki na masę:
  • 250 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietanfixy
  • 1 szklanka lemon curdu 

Dodatkowo:
  • 600 g truskawek
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. i śmietanfix Dodać serek mascarpone, lemon curd i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na 3 części. Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki herbaty i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 pokrojonych truskawek. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone . Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Obłożyć tort śmietaną, ozdobić truskawkami.

Smacznego :)
Sezon Truskawkowy 2010 


rok temu na blogu:







13 komentarzy:

  1. Robi duze wrazenie ;) I ten kształt serducha.... bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne serce z truskawkami. Bardzo podoba mi się masa z serem i lemon curd.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda! :)) Ależ musi smakować!
    Rewelka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystarczyły zdjęcia samego wierzchu, żebym się nieprzyzwoicie zaczęła ślinić do ekranu :P
    Kurczę, to chyba jakiś masochizm oglądać tak piękne wypieki o tej porze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wygląda pysznie! bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uroczy i do tego jeszcze ten kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. już sama nazwa i widok zachęca..

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie te kisielki cytrynowe wtrynić?

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i w dodatku lemon curd. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  10. Torcik rewelacyjny, aż chciałoby się odrobinę, ślicznie też jest udekorowany !:)

    OdpowiedzUsuń