kurczak na ryżu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiD0tUT6j5Wqcf_1dN-47W_LEXz2ONyLfYnFXpgD3fx0wAur3pbugLs_DAHi8wWNCif7_5kkkE1TFPbq3jsJXPxAs2UL1HoYxmd1O369G3PjKllHVlsH5E6mJ0LLgAM7NLnVtwvUxD2DjY/s400/kurczak+na+ry%C5%BCu.jpg)
kawałki kurczaka (pałki, udka, co akurat mamy) - u nas, pałki x5
ryż - 2 torebki, parboiled
warzywa - tym razem tylko cebula, 3 średnie sztuki
rosołek, ew. białe wino
Najpierw warzywa wymieszane z ryżem kładziemy na dno naczynia żaroodpornego, na niego kawałki kurczaka - obsypane przyprawą do kurczaka. Ryż zalewamy rosołkiem. Całość ląduje w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. W razie potrzeby uzupełniamy płyny. No i tu problem, bo czasu jeszcze do końca nie wyczułam - wyjęłam po około 50 minutach - było smaczne. Ale spokojnie mogło i właściwie powinno jeszcze chwilę się popiec. Pomysł jest świetny i na pewno będę go jeszcze szlifować.
pod koniec zmieszac śmietanę z majonezem kieleckim i zapiec . Ja osobiscie dodaje jeszcze pieczarki
OdpowiedzUsuńpodoba mi się przepis ale nie wiem czy ryż ma być gotowany czy surowy wsypać do naczynia
OdpowiedzUsuńJa też kiedyś trafiłam na ten przepis w necie i go zrobiłam, było ok. Teraz chciałam powtórzyć i trafiłam tutaj :) Z tego co pamiętam, w tamtym przepisie chyba były jeszcze pomidory z puszki albo coś innego czerwonego?
OdpowiedzUsuńp.s. pytanie stare, ale jakby co, to ryż surowy wysypany z torebki :)