Biszkopt:
Składniki na biszkopt
do tortownicy 20 - 22 cm
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać
po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z kakao,
przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na
bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę
o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków
formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno.
Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 -
40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić
je (w formie) na podłogę lub na blat kuchenny. Odstawić do
uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Przekroić na 3 blaty.
Uwaga:
boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.
Krem:
250 g mascarpone
150 g masła
340 g masła orzechowego
4 łyżki cukru pudru
Do nasączenia: pół szklanki mocnej herbaty.
Ważne !!!
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej - masło i mascarpone trzeba wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej.
Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Masło ubijamy w innej misce na puszystą masę.
Do ubitego mascarpone dodajemy po trochu ubite masło, cały czas ubijając całość.
Do ubitej masy dodajemy po trochu masło orzechowe - cały czas ubijając.
Sos słony karmel:
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki masła
2-3 szczypty soli morskiej
Cukier wsypać do garnuszka z grubym dniem i powoli podgrzewać nie mieszając !!!
Jak już cukier zrobi się lekko brązowy (trzeba pilnować żeby się nie przypalił) wlać wodę, zamieszać i dodać śmietankę.
Pogotować chwilę - do rozpuszczenia cukru, dodać masło i sól, zamieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.
Polać górę tortu w delikatne esy-floresy, resztę można podać w dzbanuszku, albo zostawić do deserów.
Do ozdoby:
pół szklanki śmietanki 30%
1 śmietanfix
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukierki/posypka do ozdoby
Biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy herbatą (pół szklanki na cały tort).
Krem dzielimy na 3 części - 2 części do przełożenia, jedna część do posmarowania boków i wierzchu tortu.
Pierwszą warstwę nasączamy, smarujemy kremem, drugą warstwę nasączamy, smarujemy kremem, to samo z trzecią warstwą - tu musimy jeszcze posmarować boki.
Ubijamy śmietankę z dodatkami na sztywną masę i dekorujemy tort.
Na koniec ozdabiamy posypka albo cukierkami.
Smacznego !!!
Przepis na tort jest częścią urodzinowego ebooka Asi, który można kupić tutaj:
https://www.siepomaga.pl/eBook-urodzinowy

0 komentarze:
Prześlij komentarz