W ostatni weekend wzięłam ponownie udział we wspólnym pieczeniu.
Wpis trochę spóźniony :)
Zdjęcia robiła Agata z Pożeraczy Czasu
Piekłyśmy z podwójnej porcji.
Poniżej przepis - z moimi zmianami:
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty
Składniki: na 2 placki średniej wielkości
200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 - u nas 650
2 łyżki stopionego masła
1/2 szklanki wody
duża szczypta soli
Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prosu całą dłonią na pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut.
Dodatki:
1 duży mięsisty pomidor
mała cienka cukinia
pół czerwonej cebuli - u nas zwykła biała
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Łyżka oliwy
garść świeżej mięty do posypania wierzchu
4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, popieprzyć, można dodać ulubione posiekane zioła) - u nas śmietana
Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy śmietaną i układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-)
Smacznego!
Razem z nami piekły:
- Renata- Każdy ma jakiegoś Bzika
- Gosia - Amku-Amku
- Nina - Gotuj sam
- Danka z kocurkowakuchniababuni
- Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
- Marta - Magiczne życie Marty
- Urszula - Moja Kuchnia
- Małgosia - Smaki Alzacji
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Było pysznie...
Bardzo apetyczne podpłomyki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Pyszne:)Pozdrawiam ,link do Ciebie dopiszę.
OdpowiedzUsuńPyszne:)Pozdrawiam ,link do Ciebie dopiszę.
OdpowiedzUsuńO wygląda pysznie i lekko:)
OdpowiedzUsuńZjadłbym to cudo!
OdpowiedzUsuńFajny wpis :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam podpłomyki z dodatkiem oleju zamiast masła. Kiedyś na próbę dodałam też żółtko jajka, żeby było bardziej miękkie ciasto. A często w podpłomykach mieszam mąkę z ziołami (suszonymi, np. prowansalskimi), wtedy całe ciasto ma taki ziołowy aromat.
OdpowiedzUsuń