czwartek, 29 stycznia 2015

Bezglutenowy makowiec czekoladowy


Przepis jeszcze świąteczny....

Zrobiłam masę makową jak zwykle...
Użyłam, niestety maku mielonego..
I za mało go odcisnęłam.

Do zawijanych makowców nie za bardzo się nadawała...

Znalazłam u Asi przepis na makowiec bez ciasta.
Przerobiłam na wersję bezmleczną.

Przepis poniżej:

Składniki:
850 g gotowej masy makowej
130 g mielonych migdałów
6 jajek (w temperaturze pokojowej)
1/2 puszki mleka kokosowego
150 g gorzkiej czekolady

Dekoracja:  
1/3 puszki mleka kokosowego
100 g gorzkiej czekolady
wiśnie kandyzowane


Przygotowanie:
  • Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi.
  • Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Zmiksować z mlekiem kokosowym oraz posiekaną czekoladą.
  • Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej będzie wilgotny, trzeba go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby się podsuszył. 
  • Na parze rozpuścić czekoladę z mlekiem kokosowym, posmarować makowiec i ozdobić wiśniami.


Smacznego :)

2 komentarze: