poniedziałek, 15 grudnia 2014

Bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami



Pyszne - wilgotne i aromatyczne ciasto z wiórków kokosowych i mąki kokosowej.
Proste, jak mufinki - w jednej misce suche, w drugiej mokre, wszystko wymieszać, wlać do formy, wstawić do piekarnika, po godzinie wyjąć pachnące ciasto.

Przepis znaleziony u Kingi Paruzel.

Przepis cytuję z moimi zmianami:

Składniki:
6 jajek
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki mleka ryżowego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 jabłka
skórka starta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
½ szklanki  mąki kokosowej
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika - sprawdzić, czy nie ma mąki w składzie !!!
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta  soli morskiej

Przygotowanie:
1.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Podłużną większą formę (taką do pasztetu) wyłożyć papierem do pieczenia.

2.  Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko (nie obrane) i ponownie całość wymieszać

3.  W drugiej misce wymieszać pozostałe, suche składniki.

4.  Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki  jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5.  Ciasto piec 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Zdrowe i na pewno pyszne! Szkoda, że mąka kokosowa jest taka droga;<

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zrobić bez startego jabłka?

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie czy jabłko można zastapić innym owocem ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia. Ciasto wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń