czwartek, 3 lipca 2014

Sałatka z grillowanych szparagów z olejem kujawskim

Pyszna, lekka sałatka - w sam raz na upalny dzień.

Sałatka przygotowana w ramach konkursu "Kujawski ze smakiem do sałatek"
organizowanego przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.
Konkursem zajęła się Majana - tu można znaleźć opis konkursu.

W przepisie wykorzystałam 2 różne smaki oleju  - czosnkowy do marynaty i bazyliowy - do sosu.

Sałatka z grillowanych szparagów z olejem kujawskim

1 pęczek zielonych szparagów
pół pudełka pomidorków koktailowych (około 120 g)
10 czarnych oliwek
garść kiełków rzodkiewki
1/2 papryczki chili
Olej Kujawski ze smakiem czosnkowy - 1 saszetka
Olej Kujawski ze smakiem bazyliowy - 1 saszetka
2 łyżeczki musztardy
sok z 1 cytryny
sól do smaku

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, posolić, polać Olejem Kujawskim ze smakiem czosnkowym i sokiem z pół cytryny. Grillować na patelni grillowej, zdjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać posiekaną papryczkę chili, pokrojone w plasterki oliwki, pomidorki przekrojone na połówki i kiełki.
Przygotować sos: wymieszać miód z cytryną i musztardą, dodać soli, dolewać powoli olej Kujawski z e smakiem bazyliowy powolutku, cały czas mieszając.
Polać sałatkę sosem, wymieszać.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda :)
    Dziekuję za udział w konkrusie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale to wygląda moja droga. Musze sama taką zrobić :) dziękuję za przedni pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie, jestem ciekawa jak smakuje :)
    podrozujezfantazja

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi są w Polsce wyjątkowo niedocenione, a szkoda, bo smak jest wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń