wtorek, 13 sierpnia 2013

Angielska zupa cebulowa




Jak już wspominałam - uwielbiam Jamiego Olivera ;). Od dawna miałam w ulubionych kanałach youtubowych Food Tube i jak tylko natknęłam się na nagranie z przepisem na angielską zupę cebulową wiedziałam, że będę musiała jej spróbować. Dopiero niedawno kupiłam książkę, która ten przepis zawierała, ale zdążyłam go wypróbować szybciej ;) Koniecznie, tym bardziej, że mąż bardzo lubi wszelkie potrawy z cebuli :) Zupa wyszła inna niż dotychczasowe moje próby z francuską zupą czy też zupą na winie. Stanowczo bardziej swojska ;) Polecam do posmakowania!

Odradzam jednak kobietom w ciąży i karmiącym piersiom, ze względu na właściwości szałwii. 


Składniki - zmniejszyłam porcje do 4, odrobinę zmieniłam proporcje
  • świeża szałwia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 czerwone cebule,
  • 2 cebule,
  • 2 pory,
  • 2 szalotki (nie jestem pewna, czy miałam :P)
  • sól, pieprz, 
  • 1l bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • kilka kromek chleba - (ja użyłam bagietki, bo akurat była pod ręką)
  • 100g tartego sera Cheddar (lub innego)
  • opcjonalnie sos Worcerstershire
  • oliwa, masło


Sposób przyrządzania

Czosnek obierz i zmiażdż, cebule i pory umyj, obierz i pokrój - ja na całe szczęście użyłam do tego kuchennego robota, a i tak ciutkę popłakałam. Do garnka z grubym dnem (ja użyłam mojego ukochanego żeliwnego) wrzuć łyżkę maska, odrobinę oliwy, kilka liści szałwi i czosnek. Rozgrzej tłuszcz, gdy szałwia i czosnek oddadzą trochę aromatu, dorzuć mieszankę cebul. Dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. 


Użyj pokrywki, zostawiając ją lekko niedomkniętą i gotuj powoli od czasu do czasu mieszając, aby cebule nie zbrązowiały za bardzo. Po upływie 30 minut zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 20 minut. 

Po tym czasie dodaj do cebuli bulionu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. 

Rozgrzej grill w piekarniku. Kromki chleba podpiecz, dopraw zupę. 

Następnie przelej zupę do żaroodpornych miseczek i umieść na blasze do piekarnika. Do każdej miski dołóż kromkę chleba (najlepiej, żeby tworzyła pokrywkę jak u Jamiego). Posyp odrobiną sera i skrop sosem Worcestershire. Ułoż też pozostałe liście szałwi, skropione oliwą. 

Wstaw do piekarnikowego grilla i poczekaj, aż ser będzie złoty. 

Podawaj od razu. (z zachowaniem ostrożności ;) )

Smacznego!

Jako mały bonus - przepis w formie filmiku od Jamiego :)

Zachęcam również do odwiedzenia strony Jamiego, gdzie przy tym przepisie można znaleść tabelę wartości odżywczych. :)


Przepis bierze udział w akcji:


6 komentarzy:

  1. smaka narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupę cebulową!

    Pozdrawiam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. phszna, ale ja widzialm jak anglicy dodaja boczku, takiego w kosteczkach,, probowalam robic (od kani) i nie byl najgoryszy wiec jkaby ktos tesknil za mieskiem to polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja ostatni pokroilam kabanoski maestro bekonowe i wyszlo suuper smacznie. dzieki za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja sb nie wyobrazam zupki cebulowej bez boczku wiec u mnie obowiazkowo musi byc. ostatnio dodaje ten od kani z serii bez e bo lepszy bo nie ma konserwantow ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaki ma dokladniej sklad? czego nie zawiera poza E? bo nazwa serii "bez E" to oznacza mam nadzieje

      Usuń