piątek, 16 sierpnia 2013

Tęczowy tort - rainbow cake


 
Tort zrobiony latem zeszłego roku na drugie urodziny Jasia.

Przepis na ciasto od Doroty z Moich Wypieków.
Przepis na krem od Tunci z forum CinCin

Podaję po zmianie proporcji dla tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki na ciasto (6 blatów):
  • 270 g masła
  • 265 g cukru*
  • 6 białek
  • 2 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 425 g mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Ja używałam barwników w proszku).
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 26 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.
Ja miałam tylko 2 tortownice - piekłam po kolei poszczególne blaty w 2 foremkach na zmianę.


Składniki na krem:
450 g sera typu Philadelphia
450 g sera mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
230 g cukru pudru
4 śmietan - fix
720 ml śmietany kremówki (30-40% tłuszczu)

W misce wymieszać ser śmietankowy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. W misce utrzepać śmietanę kremówkę, do której pod koniec ubijania dodać śmietanfix. Do przygotowanej kremówki dodawać porcjami ser. 

Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.



2 komentarze: