czwartek, 11 lipca 2013

Z kuchni Jamiego: Stroganoff z kurczakiem i porem





Kolejna receptura z książki Jamiego "Każdy może gotować". Sama bardzo lubię pory, a w połączeniu z grzybami i kurczakiem wydawały się całkiem ciekawe. Cieszyło mnie jednak, że w sklepach można kupić wino w małych buteleczkach, objętości "na szklankę/kieliszek", dzięki czemu nie musiałam kupować wielkiej butli, z którą walczylibyśmy później wieki - jakoś się składa, że jakoś specjalnie smakoszami wina nie jesteśmy. Lubimy, ale od czasu do czasu i najlepiej typu sprawdzonego wcześniej :)

Porcja spokojnie starczyć może na 4 dorosłe osoby - nam wystarczyła jeszcze na dzisiejszy lunch. :) 




Składniki

  • 1 duży por
  • garść pieczarek (w oryginalnym przepisie podane jest oyster lub chestnut mushrooms, ja użyłam chestnut - są to ciemne grzyby, o posmaku orzechowym)
  • 2 piersi z kurczaka
  • kawałek masła
  • szklanka białego wina
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 285ml smietany typu single - w Polsce 18%, do zup (nie gęsta)
  • 1 cytryna
  • ryż do podania
  • oliwa
Sposób przygotowania

Od pora odkrój oba końce, przekrój wzdłuż na 4 części, pokrój w cienkie plastry, przepłucz pod wodą.




Grzyby pokrój w plasterki, kurczaka pokrój na małe kawałki wielkości palca (wg uznania na kostki/paski - Jamie kroi na paski).


Dużą patelnię postaw na sporym palniku, dodaj oliwę i masło, rozgrzej. Dodaj na patelnię pokrojonego pora, wino, małą szklankę wody, sól i pieprz. Po zagotowaniu pozwól  "powrzeć" przez 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki. Do gotującego się pora dodaj kurczaka, większą część natki, śmietanę i grzyby. 




Zamieszaj, zagotuj i na wolnym ogniu gotuj 10 minut. Tuż przed podaniem wyciśnij sok z połówki cytryny i dodaj do potrawy. Podawaj z ryżem (propozycja Jamiego) i kawałkiem cytryny, posypane resztką natki pietruszki. 



Smacznego!

1 komentarz: